Nya museet Vikingaliv är ett privat initiativ som ska nyansera bilden av vikingarna.

TEST: Så bra är Stockholms nya vikingamuseum

En supersatsning ska få turister att strössla än mer stålar över museitäta Djurgården. Vi har testat den nya åkturen som lockar med det absolut svenskaste vi har: vikingar.

  • Publicerad 12:15, 20 apr 2017

"Nu har du festat oss rakt ner i fördärvet!" Snart har vi det sämre än trälarna!"

Så börjar "Ragnfrids saga", likt ett 1 000 år gammalt avsnitt av "Lyxfällan". Sagan är huvudattraktion på ett nytt museum som öppnar lördag 29 april, och som ska håva in publiken med det blågulaste som finns:

Vikingar!

Vikingaliv, som stället heter, är ett privat initiativ som kostat 110 miljoner kronor. Bilden ska balanseras och myterna – som må sälja t-shirts på Drottninggatan men är hittepå – ska få sig en törn. Nej, de bar inte hjälmar med horn. Nej, de åt inte flugsvamp. Nej, deras partaj var inte studentikosa och barbariska fylleslag med skummande starköl och stora köttstycken. Och visst, även om de såklart plundrade, så kanske de inte pysslade med det dagarna i ända.

Köttvägraren Röstlund möter stjärnkocken Dahlgren: "Absolut bullshit"

Vikingaliv 2.0, är tanken. Bakom svärd, blod och påhittade hjältesagor som gjort vikingarna till ett internationellt gångbart skandinaviskt varumärke.

Hur såg vardagslivet ut? Det sociala spelet och måltiderna? Och kvinnorna! Det är dags att släppa fram kvinnornas historier. För de finns där. Som i "Ragnfrids saga", som ska sälja in Vikingaliv.

För även om utställningens verklighetstrogna DNA-docka, rekonstruerad efter skelettfynd, är trevlig, så är det ändå bara en vanlig docka på ett vanligt museum. Detsamma gäller småputtriga glasmontrar och en halv drakbåt: vanligt.

RÖSTLUND: Vikingar är verkligen supertöntigt – eller?

Mats Vänehem, arkeolog och scenograf, är en av de som varit med och byggt upp det nya museet Vikingaliv, som slår upp portarna 29 april.

Vår reporter Christoffer Röstlund Jonsson har testat åkattraktionen som tar dig in i 900-talet.

"Ragnfrids saga" däremot, är en åktur med 16 stycken runprydda vagnar som ska frakta vetgiriga genom mörkret för att spela upp 16 olika scener som berättar, tja, Ragnfrids saga. På elva minuter och med sex olika språk att välja på. Historien har sytts ihop utifrån den folkkäre populärhistorikern Dick Harrisons efterforskningar, så varje scen ska enligt de ansvariga ha solid historisk förankring.

Nu är det väl egentligen mer Haralds saga, då det är han som i egenskap av Ragnfrids make krökat bort pengar så att de riskerar att förlora gården och tvingas gifta bort sin dotter till en gubbe. Det är Harald som får ge sig ut på en två år lång resa till Turkiet för att tjäna ihop silver så att den förr så välbeställda familjen kan ta sig ur sin prekära situation.

LÄS ÄVEN Här finns aktuell information om alla stans museer

Hans strapats är befriande skärmfri. Specialeffekterna är få, det digitala icke-existerande, vikingagubbarna står frysta medan skådespelares röster för handlingen framåt. Det är klassisk scenografi med det tecknade som riktmärke. Och, faktiskt, förvånansvärt spännande och gripande dramaturgi på elva minuter.

SPOILER ALERT!

Det går inte bra för Harald. Då blir det läge att, surprise, plundra. Och det rejält. Så patriarken lyckas återvända hem med hela sex kaggar silver. Då blir det en redig fest. Slut på sagan.

Om åkturen är värd sina 190 kronor i entrésilver, 120 kronor mellan 7 och 15 år, låter jag vara osagt. Internationella turister lär säkert bilda kö kring kvarteret för att lära sig mer om Sveriges slitstarkaste symbol. Själv vet jag i alla fall mer om vikingar nu än när jag gick upp i morse. Även om de i ärlighetens namn tycktes plundra och dräpa lika mycket då som de gör på HBO idag. Trots allt snack om nyansering.

Ganska exakt så här såg en typisk viking ut för cirka 1 000 år sedan.

Vad är grejen med vikingar?

Mats Vänehem är arkeolog och scenograf. Det är han som designat det visuella i Vikingalivs åktur.

– Det är en tid som de flesta har en uppfattning om även om de inte är intresserade av historia. Men det vi tror oss veta är ofta inte sant. Sedan är det en tid som säger mycket om vår egen. Folk emigrerade för att överleva, precis som nu. Det var en kort övergångsperiod med mycket snabba förändringar, nya samhällsskikt och religioner. Alla ville inte det, många ledare ville ha det som förr och anlitade skalder för att bygga myterna som sig själva. Det stämmer av med världen idag och dagens konservativa strömningar. Vi är på väg framåt medan vissa strävar bakåt.

Fler vikingahak i Stockholm

Sjätte tunnan. Klassiskt hak i Gamla stan där du kan dricka mjöd tills du stupar.

Birka. Vikingaö i Mälaren. Lär dig allt om hur vikingen bodde och vad den gjorde.

Aifur. Ät och drick - som en viking. E-type har gått all in i sin vikingarestaurang i Gamla stan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.