Polisens jakt på papperslösa måste stoppas

Debatt Megafonen Megafonen är en lokal organisation som arbetar för social rättvisa Reva-projektet är en ny satsning från regeringen, Migrationsverket och polisen för att utvisa papperslösa, dvs. flyktingar som saknar asyl.

Efter att ha startats i Malmö har nu Reva påbörjats i Stockholm och de senaste veckorna har den bedrivits vid tunnelbanespärrarna runtom hela stan. De stoppar plankare och frågar alla som ser ut att vara icke-svenska om id-handlingar. Om man inte kan visa id, t.ex. flyktingar som saknar legitimation och personnummer, tas man till förvaret och förbereds för utvisning.

Den här satsningen är en vidrig attack mot människor som kommer till Sverige av tvång, för att överleva. För att slippa undan förföljelse och död. Enligt alla människorättsregler har en människa rätt att fly och söka asyl om den lever i risk att skadas eller inte kan bo kvar i sitt hemland. Och då har varje land en plikt att skydda dessa människor. Sverige är som vi alla vet bäst i världen på att leka demokratins försvarare. Men gång på gång avslöjas dess rätta ansikte.
Våra tunnelbanespärrar har blivit en nationsgräns. I förorten finns snart fler polisstationer än fritidsgårdar. Fel utseende på fel plats vid fel tillfälle kan stämpla en som brottsling, till och med terrorist. Säkerhets- och kontrollsamhället gör allt för att ”skydda vårt land” genom att kränka en stor del av befolkningens rättigheter. Vad är nästa steg? Att polisen står i varje skolentré i förorten och rotar i 13-åringarnas fickor?

Reva-projektet pågår i våra förorter. För några dagar sen stod civilpoliser vid spärrarna i Rinkeby, nästa gång är det Husby, Tensta eller Akalla. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och leka att allt är bra, bara för att vi själva sitter säkra för stunden.

Vad kan du göra för att stoppa Reva? Hjälp till att sprida informationen om projektet så att alla papperslösa och alla andra vet vad som pågår. Om ni känner papperslösa själva, se till att de har giltig SL-biljett så de inte fastnar i kontrollerna. Om ni ser personer vid spärrarna, ofta civila poliser, som griper någon papperslös – fota, filma, skäll ut dem eller gör vad ni kan för att störa.
Låt de som verkställer dessa beslut förstå vad deras arbete betyder. Låt de känna skammen över att skicka människor tillbaka till misären som de kämpat för att lämna.
En enad förort kan aldrig besegras. Från och med nu är vi alla papperslösa - och vi ställer upp för varandra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.