Spelar det någon roll var lokala tjänstemän bor?

De folkvalda politikerna i stadsdelsnämnderna bor i området. Det är en förutsättning för att de ska göra ett bra jobb. Men de flesta av stadsdelens tjänstemän som till vardag jobbar med områdesfrågor bor på andra håll i länet. Ska offentliga tjänstemän vara representativa för områdets befolkning? Eller spelar det ingen roll var de bor, om de är professionella?

- De är här 9-5. Vad vet de om hur det är att bo här?
Killarna står utanför Rinkeby ungdomens hus och umgås med kompisar efter en hel dag i skolan.
Det är stadsdelens tjänstemän de syftar på.
- Hur ska de veta vad som är bäst i Rinkeby när de har sina barns skola och fritidsgård någon annanstans?
Det är ett argument som åter kommer väldigt ofta när Norra Sidan möter ungdomar som är missnöjda med situationen i sin stadsdel.
Och Iman Elmi, Rinkebybo och medborgavärd i sin stadsdel känner väl igen argumentet.
- Det är inte konstigt att de känner så. De ungdomarna har en vardag och en livssituation som skiljer sig väldigt mycket från de flesta tjänstemän som jobbar på dagarna i stadsdelen, säger Iman Elmi.
Och hon kan delvis hålla med ungdomarna.
- Jag jobbar som medborgarvärd i Rinkeby. Jag jobbar och bor i samma stadsdel. Den kunskap som jag har av området och som jag har nytta av i mitt jobb får jag av att bo här. Det skulle inte vara samma sak om jag bodde någon annanstans, säger Iman Elmi.
Men ändå tycker hon inte att det är avgörande var tjänstemännen bor.
- Som ung är det kanske naturligt att tänka så. Men som vuxen inser jag att det inte så enkelt. Det handlar om mer än var våra tjänstemän bor.

Juridikstuderande Rami Al-Khamisi, Husbybo och aktiv i organisationen Megafonen anser att sammansättningen av tjänstemännen måste återspegla de boende i stadsdelen för att det ska bli bra beslut som gynna de boende.
- På samma sätt som man pratar om mångfald och representativitet när det gäller kön så måste vi betona vikten av klass och etnicitet också, säger Rami Al-Khamisi.
Han menar att det personliga perspektivet och egna upplevelser påverkar tjänstemännen men det handlar också om kunskap.
- Nyligen när ungdomar mötte tjänstemän för att prata om behovet av konstgräsplan för fotboll märkte de att tjänstemännen inte hade riktigt koll på vilka fortbollsplaner som finns i området. Det hade däremot ungdomarna, berättar Rami Al-Khamisi.

Bo Sundin (M), är ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. Som alla andra fritidspolitiker i stadsdelen bor han själv i området, för hans del i Husby.
Han tycker inte att det spelar någon större roll var stadsdelens tjänstemän bor.
- Det handlar om professionalitet, kunskap och engagemang för det område man jobbar och det kan man skaffa sig genom kontakter och möten.
Han berättar om chefer som efter arbetstid besöker ungdomsgårdar och föreningar.
Bo Sundin menar att de ungdomar som klagar på att tjänstemän inte bryr sig, skyller ifrån sig.
- Det är lätt att inte ta eget ansvar och anklaga andra. Vissa kommer att vara missnöjda oavsett vad politiker och tjänstemän gör. säger Bo Sundin.

Rinkebybon och medborgarvärden Hagi Farah håller inte riktigt med. Han upplever att tjänstemännens perspektiv kolliderar med de boendes och det är inte så konstigt menar han.
- Hur ska de sätta sig in i människors situation här? Det finns att avstånd mellan medborgarna och tjänstemännen som har med just deras bakgrund och livssituation att göra, säger Hagi Farah.
Men kan det inte bli problem om den tjänsteman som ska ta beslut bor granne med dem som hen ska besluta om?
- Varför skulle det bli konstig? De flesta tjänstemän som jobbar i innerstan bor också där. Ingen tycker att det är konstigt. Varför skulle det bli problem när det kommer till Rinkeby, svarar Hagi Farah.
Förutom att rekrytera tjänsteman från stadsdelen skulle Hagi Farah vilja se en fördjupad medborgarinflytande.
- Skapa lokala medborgarforum. Involvera de boende i beslutsprocessen på allvar. Då minskar avståndet mellan boende och tjänstemän.

Rouzbeh Djalaie
rouzbeh.djalaie@norrasidan.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.