Flera kvinnor fick hänvisas utanför Stockholm från BB Stockholm och Danderyds sjukhus. Foto: Carin Wesström

175 kvinnor fick inte föda i Danderyd – "Inte varit en bra sommar"

29 kvinnor har hänvisats från Danderyd till sjukhus utanför länet när det var dags att föda barn. Landstingsrådet säger att det kan ha varit den värsta sommaren.

  • Publicerad 11:32, 11 aug 2017

På Danderyds sjukhus finns det två förlossningskliniker, BB Stockholm och Danderyds sjukhus egna. Under perioden 12 juni till 4 augusti har totalt 1602 barn fötts där, i snitt 28 barn per dag. Men samtidigt har en hel del kvinnor inte haft möjlighet att föda på Danderyds sjukhus eller BB Stockholm.

Totalt har förlossningsklinikerna i Danderyd hänvisat 175 kvinnor till andra kliniker inom Stockholm och hela 29 kvinnor utanför Stockholms län.

Under sommaren har akutsjukhusen i Stockholm fått 1000 kronor extra per förlossning, något BB Stockholms VD, Ingela Wiklund, inte tycker är tillräckligt.

– Med den låga ersättning vi får nu går det inte att bedriva förlossningsvård. Från barnmorskorna ställs det krav på att det ska vara en barnmorska per kvinna, men det kommer aldrig att infrias med den ersättning vi har nu, säger hon till Dagens Nyheter.

Värsta sommaren

Dagens Nyheter rapporterar att 34 kvinnor, bara under juli månad, blev hänvisade utanför länet från Stockholms förlossningskliniker.

– Om så många som 34 kvinnor hänvisats till andra landsting så är det väldigt mycket och så klart ett misslyckande. Jag är inte alls nöjd med den siffran. Det har inte varit en bra sommar - det kan vara den värsta, säger Ella Bohlin (KD), sjukvårdslandstingsråd, till Dagens Nyheter.

Hon säger också till tidningen att ersättningen behöver höjas:

– Jag har drivit det i budgetförhandlingarna, men vi är fyra partier i alliansen och alla måste vara med på det. Jag tycker att barn- och kvinnosjukvården måste prioriteras i framtiden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hur bra koll har du på Norrorts matkarta?

Nyheter Klarar du 10 av 10? En drös med nya matställen har öppnar i Norrort under det senaste året, men hur bra koll har du egentligen på matställen och mer därtill på hemmaplan?fredag 16/3 15:44

Prisad lärare: "Samhället borde ha mer respekt för yrket"

Nyheter Får fint pris för sitt undervisningssätt Henrik Mickos är gymnasieläraren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.fredag 16/3 15:13

Vi är stockholm