Förundersökning. Efter skjutningen genomförde polisen en teknisk undersökning av brottsplatsen. Foto: Daniel Cannervik

24-åringen: "Han försökte avrätta mig i mitt eget hem"

Maximal tur räddade livet på den 24-årige man som sköts i sin lägenhet i höstas. Det visar polisens utredning. Nu står den misstänkte gärningsmannen åtalad för mordförsöket.

  • Publicerad 16:25, 2 jan 2017

Klockan var runt 14 på eftermiddagen den 4 oktober när det ringde på dörren hemma hos 24-åringen i Gustavalund på Ekerö. Genom ett fönster såg han en man som han uppfattade som en 20-årig man som bor i samma område och som han bara känner till vid förnamnet.

I polisens förhör har 24-åringen berättat att han öppnade dörren och släppte in mannen, bland annat för att han ska ha hört att 20-åringen var arg på honom av någon anledning han själv inte känner till.

Han ska ha gått till sovrummet för att ta på sig ett par byxor. När han kom tillbaka till hallen började mannen avlossa flera skott mot honom.

Fyra eller fem av dem träffade honom på bröstet och benen.

Bilderna i förundersökningen visar hur den skottskadade och kraftigt blödande 24-åringen har hasat sig fram i lägenheten. I förhören beskriver han det som en "stor jävla smärta överallt". Först efter ungefär en halvtimme lyckas han ringa 112.

24-åringen berättar för polisen att han inte har en aning om varför någon skulle vilja döda honom.

– Han försökte avrätta mig i mitt eget hem, säger han i förhör.

Han skadades mycket svårt i attacken, fick genomgå flera operationer och låg nedsövd i tio dagar. Kulorna orsakade både lungskador och ett tiotal frakturer på bland annat revben, käkben och nyckelben.

Enligt rättsläkaren ska flera av skadorna enskilt ha varit livshotande.

Åklagaren Oskar Edvardsson skriver i sin stämningsansökan att det endast var tillfälligheter som gjorde att skotten inte dödade 24-åringen.

Men i slutet av november kunde han skrivas ut från sjukhuset.

Dagen efter skjutningen greps den 20-årige mannen i samband med att han själv överlämnade sig till polisen i sällskap med sin advokat. Han var då anhållen i sin frånvaro.

Sedan den 8 oktober sitter 20-åringen häktad som på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. I torsdags väckte åklagaren åtal mot honom.

Den misstänkte 20-åringen nekar till brott och har i polisens förhör varit mycket fåordig. Han har berättat att han inställde sig hos polisen för att visa att han är oskyldig. I övrigt har han svarat ”ingen kommentar” på samtliga frågor.

Rättegången i målet är planerad till på tisdag den 10 januari.

Detta har hänt

4 oktober. Den 24-årige mannen blir skjuten i sin lägenhet i Gustavalund på Ekerö.

5 oktober. Den misstänkte 20-åringen överlämnar sig själv till polisen i sällskap av sin advokat.

8 oktober. 20-åringen häktas av en jourdomstol.

14 oktober. Polisen håller ett första förhör med den skottskadade 24-åringen.

29 december. Åklagaren väcker åtal för försök till mord.

10 januari. Rättegång planeras äga rum i Solna tingsrätt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Få Ekeröbor litar på sina lokalpolitiker

Nyheter Känslan av otrygghet är hög hos Ekeröborna. Och förtroendet är lågt för kommunala politiker.torsdag 26/4 16:02

Här kan du fira in Mälarövåren

Nyheter ✔Brasa ✔Fyrverkerier ✔Sång ✔Vårtal Klart sköna maj ska välkomnas! Här är några lokala valborgseldar där du kan rasa ut vintern med bravur.torsdag 26/4 10:22

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter