ARBETE. Etableringsprojektet ska hjälpa nyanlända att skaffa egen försörjning. Foto: Mostphotos

30 miljoner för arbete åt nyanlända

Upplands Väsby har tillsammans med Sigtuna, Sollentuna och Arbetsförmedlingen beviljats 30 miljoner kronor ur EU:s socialfond för nyanländas etablering. – Målet är att få till en snabbare väg till arbete och egen försörjning för nyanlända, säger kommunalrådet Ann-Christin Martens (S) i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 10:34, 10 nov 2017

Upplands Väsby har tillsammans med Sigtuna, Sollentuna och Arbetsförmedlingen beviljats 30 miljoner kronor av Europeiska socialfonden (ESF) för att nyanlända ska få arbete snabbare.

Projektet heter Etableringslyftet och kommer att pågå i cirka tre år med start i december. Målgruppen är 300 personer som varit inskrivna hos Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag i minst ett år.

– Det börjar med att individen får en traineetjänst. Då får arbetsgivaren möjlighet att prova den sökande och om den sökande saknar formell utbildning så finns möjlighet till kompetensutveckling, till exempel yrkesutbildning, säger kommunens integrations- och arbetsmarknadssamordnare Mikael Kampner i ett pressmeddelande.

De tre kommunerna har en gemensam projektledare som leder arbetet. Samtliga lokala arbetsmarknader är tillgängliga för deltagarna oavsett var de bor.

– Det betyder att en deltagare som passar bäst för ett jobb i Upplands Väsby kan alltså bli matchad dit oavsett om den bor i Sigtuna, Sollentuna eller Upplands Väsby, berättar Mikael Kampner.

MER Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag

Personer som är mellan 20 och 65 år som har uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting, skyddsbehövande och deras anhöriga.

Personer som fyllt 18 år men inte 20 år och saknar föräldrar i Sverige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Kallinge-Ronneby grusade play off-drömmen

Sport Väsby Hockey spelar säsongen sista match mot Visby/Roma på söndag. Lagets längtan efter play off fick ett slut med 3–6 (1–2, 1–2, 1–2) mot Kallinge-Ronneby i kväll. – Vi är inte tillräckligt bra,...onsdag 21/2 23:15

ISM-silver i Gävle för Isabella

Sport Isabella Andersson slog till med ett silver på inomhus-SM i Gävle.onsdag 21/2 16:30

Målet uppnått för Christian Holmblad

Sport Han har siktat mot allsvenskan en längre tid. Och efter drygt sju säsonger i division 1 väntar nu äntligen näst högsta serien för Christian Holmblad.onsdag 21/2 16:30