Alvik basket överklagar sina uteblivna LOK-stödspengar till förvaltningsrätten. Foto: Linda Gren

51 minuters försening kostade Alvik basket 400 000

År 2015 förlorade Alvik basket 400 000 kronor i stöd från Riksidrottsförbundet. Anledningen? Ansökan om pengarna lämnades in 51 minuter för sent. Nu kämpar klubben för att få pengarna tillbaka.

  • Publicerad 15:08, 18 maj 2017

Alvik basket har i ett och ett halv år fört en långdragen strid. År 2015 blev man av med 400 000 kronor i LOK-stöd efter att ha lämnat in ansökan för sent. 51 minuter räckte för att stödet skulle gå från 400 000 till 0 kronor.

– Ansökan var inskickad två dagar innan sista datumet. Sista inlämningsdagen konstaterade vi att vi inte fått nån bekräftelse. Då blev det panik, vi gjorde om ansökan som då blev försenad, säger Olle Håkanson, styrelseledamot i Alvik basket och tillägger:

– Det kan ha berott på något tekniskt fel – hen som gjorde ansökan har gjort det här massor av gånger, så det var inget nybörjarmisstag.

Åkeshovs simhall blir kraftigt försenad

LOK-stödet är en statlig peng som Riksidrottsförbundet ger till föreningar baserat på verksamhetens omfattning. Pengarna betalas alltid ut i efterhand.

Vilka konsekvenser har det gett Alvik basket?

– Det har inneburit att vi fått höja en del avgifter, vilket känns tråkigt. Vi har behövt lägga tid på att försöka parera det här stora tappet och den tiden skulle vi egentligen ha lagt på att utveckla verksamheten. Det har tagit sjukt mycket energi från föreningen, säger Olle Håkanson.

Idag har reglerna för försenad ansökan ändrats, hade Alvik basket varit 51 minuter sena idag så hade de fått ett avdrag på 25 procent av summan i sin ansökan.

– Den regeln infördes ett halvår efter vårt fall. Om det var en lex-Alvik har jag ingen aning om. 25 procent avdrag är ju så klart bättre, men det är fortfarande en helt oproportionerlig förlust, säger Olle Håkanson.

Ny storsatsning på Åkeshovshallen – men Alvik basket fortsatt kritiska

Alvik basket har överklagat beslutet till Lok-stödsnämnden men fått avslag två gånger. Nu tar de fallet vidare till förvaltningsrätten.

– Det tråkiga med det hela är ju vilka som drabbas – det är ju såklart våra barn och ungdomar. Det är därför vi i överklagan faktiskt hävdar att det här strider mot barnkonventionen – för att beslut som berör barn och ungdomar alltid ska vägledas till att besluten är bra för just dessa, säger Olle Håkanson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Besvikelsen – ingen valborgseld i Riddersvik i år

Därför bryts traditionen Efter 28 år av valborgsfirande i Riddervik tvingas nu föreningen bakom det att ställa in årets arrangemang. Orsaken: Ingen ville hjälpa till att vakta elden.torsdag 19/4 14:46

Hani är Spångas nya torghandlare

Tar över försäljningen på torget Nu doftar det jordgubbar på Spånga torg igen! Vi hälsade på Spångas nya torghandlare, Hani Hanna från Kista, som tagit över platsen efter Emin Tursak.onsdag 18/4 17:19