En ohållbar situation, säger huvudskyddsombudet Jonas Forsberg Foto: Mostphotos/AV

55 anmälningar om hot och våld på en månad – då stoppas boendet

Ett nybyggt LSS-boende i Täby har fått en katastrofal start. Efter en månad har verksamheten redan stoppats två gånger för att skydda personalen.

  • Publicerad 11:30, 16 feb 2017

Idag har de ingen projektplan eller planering alls

Ett kommunalt LSS-boende (Lagen om särskilt stöd) i Täby har fått sämsta tänkbara start sedan det öppnade i januari i år. Under den första månaden har det gjorts 55 anmälningar om hot och våld mot personal.

I måndags stoppades allt arbete tillfälligt av huvudskyddsombudet och under veckan bestämdes att fler personer inte får flyttar in på boendet. Detta sedan personal och anhöriga utsatts för hot och våld vid 18 tillfällen och två allvarliga arbetsskador under den gånga helgen.

– I helgen eskalerade våldet och boendet hade inte tillräckligt med personal. Det är en ohållbar situation, säger huvudskyddsombudet Jonas Forsberg.

"Får inte flytta in fler"

Boendet ska ta hand om utåtagerande personer med autism. Det bor ett fåtal personer där idag men fler är på väg in. Något som alltså får vänta tills verksamheten börjar fungera, berättar Jonas Forsberg.

– Så länge de har dubbelbemanning på de som bor där nu kan de vara igång. Men det får inte flytta in fler. Läget på boendet är inte normalt. Vi får se om de får stänga stället helt och börja om från början. Idag har de ingen projektplan eller planering alls, säger han.

När det nybyggda boendet skulle öppna var tanken att personalen skulle börja en vecka innan de boende flyttade in för att kunna planera verksamheten. Men när personalen kom till första dagen på jobbet kom också brukarna.

– Det är en skandal att Täby kommun satsat så mycket med nybyggda lokaler men inte gett personalen en möjlighet att planera verksamheten. Det är ju inte bara att bygga och sedan flytta in, säger Forsberg.

Underskattat behovet

Täby kommuns socialchef, Claes Lagergren, påvisar att planeringen för boendet startade under hösten men att det sedan blivit fel vid själva inflyttningen till boendet.

– Det har inte funnits några som helst kopplingar till resurser. I grunden handlar detta om att det är uppenbart att kommunen underskattat behovet av planering innan de boende flyttar in. Vi jobbar på detta och tittar på vad det är som har brustit. Sedan får vi utvärdera den här processen, säger han.

– Vi vill ju att detta ska vara ett riktigt bra boende som är tryggt för alla parter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar fick rätt - stopp för borätter på villatomter

Nyheter "Om jag inte reagerat hade husen stått klara" Kreativa fastighetsutvecklare har lärt sig tjäna miljonbelopp genom att fiffla sig förbi byggreglerna i villaområden. Senaste trenden: sök bygglov för en villa men bygg ett parhus och sälj tre...torsdag 19/4 16:41

Inställda avgångar och förseningar på Roslagsbanan

Nyheter Ersättningsbussar körde Tidigare var det stopp på grund av en olyckshändelse. Sedan oregelbunden trafik på grund av signalfel mellan Kragstalund och Visinge.torsdag 19/4 13:44