8 mil vandring genom Huddinge

Från Vårbys stränder i väst till Skogås i öst. Via mossorna i Flemingsbergsskogen, ängarna i Sundby, vildmarken i Paradiset och Lännaskogen. Till fåglarna i Ågesta, Orlången och urberget vid Gömmaren i Segeltorp. Nya Huddingeleden bjuder på åtta mil naturskön vandring.

  • Publicerad 20:27, 24 feb 2016

Ny rastplats. I vår invigs det nya friluftsområdet Gladövik vid Sundby – med rastplats, får på bete och flytbryggor över vikarna mellan Sundby och Björksätrahalvön.

– Huddinge är omringat av fantastisk natur. Alla Huddingebor har nära till ett fint naturområde. Den här leden ska korsa alla fina pärlor, säger Thomas Strid, naturvårdschef på kommunen.

”The lord of all Ringleder” – en led att besöka dem alla. Så beskriver Huddinges naturvårdare skämtsamt idén bakom Huddingeleden – en åtta mil lång vandringsled som ska knyta ihop Huddinges alla 19 skyddade naturområden.

Urskog, hällmark, mossor, eklandskap, ängar, stränder och fågelsjöar. En led för Huddinges alla naturmarker har länge funnits som idé, men aldrig märkts upp i verkligheten.

– Hela leden kommer att bli uppmärkt under året. I huvudsak går vandringen ute i naturmark. Bara några få ställen måste man passera en tätort, men ändå i vacker natur, säger Thomas.

I dag har Thomas tagit med oss till Gladövik, intill Sundby vid sjön Orlången. Här förbereds en helt ny vandringsslinga, som blir en del av Huddingeleden. 

– Den här biten är tillgänglighetsanpassad. Du ska kunna ta dig runt slingan med rollator och rullstol, berättar Thomas.

Grill och vindskydd

Här byggs en rastplats med grill, bänkar och vindskydd. På sommar blir det också slåtter och får på efterbete. 

– Alla ska kunna ta del av vår fantastiska natur. Det är inte många andra platser man kan komma in så här i en stor beteshage med rullstol, säger Thomas.

Strandlinjen vid Gladövik ska också knyta ihop Sundby med Björksätrahalvöns naturreservat via två nya flytbryggor.

– Med bryggorna tar du dig lätt över viken från Sundby och vidare på Huddingeleden. Så fort isen släpper bogserar vi hit bryggorna, det blir invigning någon gång under våren.

Det är onsdag förmiddag. Ändå glider ett gäng på långfärdskridskor förbi ute på sjön Orlången. Thomas visar vägen över isen, där bryggan kommer att ligga i vår. Uppe på Björksätrahalvöns udde har du utsikt över Orlången, med Vidja åt öster och Flemingsbergsviken åt väster.

– Även den här leden är ny. Vi ska ordna en vandringsstig och märka ut den med orange färg på ekstolpar och en bricka som symboliserar Huddingeleden, berättar Thomas.

Nere vid Gladöviks nya rastplats pågår arbetet för fullt. I dag monterar entreprenören de nya ekbänkarna. Trots att det är ett tag kvar till invigning har natursugna Huddingebor redan hittat hit.

– Vi tror att den här satsningen kommer att öka besökstrycket väldigt mycket. Parkeringen är full på helgerna. Och det har redan gått åt en hel del ved till grillen, säger Thomas.

Varje vecka fyller Huddinges naturvårdare på med torr ved vid rastplatserna i Gladövik, Paradiset, Gömmaren, Lännaskogen och Flemingsbergsskogen.

– Du behöver bara ta med tändstickor och något att grilla. Det är en populär satsning. Och ett stort åtagande. Det blir många kubikmeter ved att fylla på. Varje vecka, året om, säger Thomas.

Huddingeleden

Under 2016 ska Huddinge kommuns naturvårdsavdelning märka upp en vandringsled genom alla skyddade naturområden i Huddinge.

Det blir minst åtta mil vandring i en stor ringled.

I Huddinges natur, från väst till öst, finns många skyddade naturområden:
6 som NATURA-2000.
1 biotopskyddsområde.
12 som naturreservat. 

Och nu en led att besöka dem alla… Huddingeleden!

Tillgänglig natur

Gladövik är en av de nya slingorna som är anpassade så att personer med funktionshinder ska kunna ta del av naturen på ett mer tillgängligt sätt.

Du hittar hit med buss 709, kliv av vid hållplatsen Ebbadal. Det finns också parkeringsplatser.

Även i Visättradalen, Ågestasjön och Lissmasjön planeras nya upprustade stigar som är tillgänglighetsanpassade.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ibrahim Baylan (S) om sin uppväxt i Norsborg: "Jag brukade skolka och samla tomburkar"

Nyheter Norsborg gav mig en trygg uppväxt. Men det var också ganska begränsande. Man pratade inte om möjligheterna utanför.’’ Huddingebon Ibrahim Baylan (S) är regeringens samordingsminister med uppdrag att...fredag 21/4 16:50

HELA LISTAN: Staten satsar på 22 cykelvägar i Huddinge

Nyheter 22 cykelvägar ska byggas, breddas eller förbättras i Huddinge. Och Flemingsberg ska få ett underjordisk cykelgarage med plats för 3500 cyklar.fredag 21/4 12:02

Börshajen från Fittja får pris av Kungen

Nyheter Hon har lärt tusentals unga runtom i landet hur man blir en börshaj. Nu tar Andra Farhad, börshajen från Fittja, emot kungens Kompassrosstipendium för sitt arbete.torsdag 20/4 16:16

Efter Citybanan: Huddinge önskar snabbtåg även till Skogås

Nyheter Huddinge och Flemingsberg ska få 5-minuterstrafik med Citybanans nya snabbtåg. Stuvsta, Trångsund och Skogås blir utan extra avgångar. Nu vädjar Huddinges politiker till SL att snabbtågen även ska...tisdag 18/4 19:06

Här gör eleverna upp med våldet i skolans korridorer

Nyheter Vem sätter stopp? Stök, knuffar och taskiga kommentarer. Skojbråk kan snabbt bli till allvar i skolans korridorer. Ingen vill egentligen ha det så här, menar elever på Vårbyskolan. Ändå är det svårt att förändra. Vem...lördag 15/4 10:57

Små lokala stridsfrågor - en svår balansgång för Huddingepartiet

Nyheter Huddingepartiet gör politik av de små lokala frågorna och vill vara en röst åt kommuninvånarna. Men att sitta i kommunledning innebär också att det ibland ändå blir nobben mot den lokala opinionen.lördag 15/4 10:39

10 år efter folkomröstningen: Drevvikenpartiet vill fortfarande dela Huddinge

Nyheter Ett lokalt parti som fiskar röster i känslan av att känna sig bortglömd i Skogås, Trångsund och Länna. Drevvikenpartiet är med och styr en kommun som de allra helst vill bryta sig loss ifrån.lördag 15/4 10:27

Lång väntan när Fas 3 stoppas: "Många sitter bara hemma nu"

Nyheter Fas 3, åtgärden där långtidsarbetslösa placerats, avvecklas i snabb takt. På Hela Människan och Verdandi oroar sig deltagare och personal för att arbetslösa nu blir helt utan stöd i omställningen. –...torsdag 13/4 13:53