”Vi visar aldrig ansikten på de fotograferade männen”, säger en av fotograferna.

Aktivister smygfotar skrevande män

De har tröttnat på män som bredbent vräker ut sig. Nu förevigar de machomän i kollektivtrafiken och lägger upp fotona på Facebook.     Förhoppningen är att få oss att ifrågasätta mäns vardagliga maktutövning.

Det började som en diskussion mellan fyra personer om män som slentrianmässigt slår sig ner, särar på benen och tar upp mer än ett säte på stadens bussar, spårvagnar och i tunnelbanan.
Tre var överens om att de bredbenta männen var många. Men en av dom höll inte med.
– Vi började smygfota män på tunnelbanan för att konkret kunna bevisa att det här faktiskt är väldigt vanligt, berättar en av tjejerna bakom den feministiska Facebook-gruppen ”Macho i kollektivtrafiken”.
På sidan ska en bild om dagen läggas upp, föreställande bredbenta män.
Poängen är inte att undervisa resenärerna om hur man ska eller inte ska sitta, utan att visa att tjejer och killar tar olika mycket plats. Även på tunnelbanan.
– Folk tycker att ”man får väl sitta som man vill” och ja, det får man. Men det är också viktigt att tänka på vad det innebär. Det här är ett tydligt sätt att utöva makt i en vardaglig situation. Det är viktigt att poängtera både för dem som tar mycket plats och för dem som inte gör det.

”Vardagsmakt”
Gruppen har fått ett hundratal personer att trycka på gilla-knappen, men den har också provocerat.
Hur skulle du reagera om motsvarande grupp startade med bilder på kvinnor 
i kollektivtrafiken?
– Det är inte meningen att vi ska kränka någon. Vi visar aldrig ansikten eller lämnar ut personuppgifter. Vi är väldigt noga med att inte visa upp sexualiserade bilder. Skulle det läggas upp bilder på tjejer som satt på samma sätt i kjol, där trosorna syntes, så skulle jag ha reagerat. Men kvinnor gör inte så här och de har inte heller lika mycket makt som män.
Initiativtagarna till gruppen vill vara anonyma.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL:s vykortsmiss: Glömde när Saltsjöbanan stängs

Nyheter "Olyckligt" Kring midsommarhelgen fick 16 000 boende hem ett vykort av SL med information om ombyggnationen av Saltsjöbanan. Det saknades bara en liten pusselbit: när avstängningen startar.måndag 26/6 18:30

SE BILDERNA: Efter kritiken – så vill staden förtäta Stadshagen

Nyheter Förslag på granskning 1 800 nya bostäder, skola, ombyggd idrottsplats och mer plats för gatuliv. Nu är stadens nya planer för Stadshagen redo att tyckas till om igen.måndag 26/6 13:48