Bäckahagens skola i Bandhagen är en av de första skolorna som kommer att öppna upp sina klassrum för föreningar på kvällar och helger. Foto: Ylva Bergman

Akut lokalbrist för föreningar - då öppnar stan upp klassrummen

Det råder akut brist på mötesplatser för föreningar i Stockholm. Samtidigt står hundratals skolor oftast helt tomma efter lektionstid. En paradox som staden vill råda bot på - med ett nytt pilotprojekt.

  • Publicerad 16:51, 27 dec 2016

Kulturföreningar, studiecirklar, politiska förbund och bostadsrättsföreningar för en ständig kamp för att hitta någonstans att bedriva sin verksamhet. Nu vill staden pröva en ny lösning - att öppna upp klassrum och skolaulor efter lektionstid.

Under 2017 ska varje stadsdel upplåta minst en skollokal som lokala föreningar får boka in sig i under kvällar och helger, enligt ett nytt beslut från majoriteten.

– På det här sättet ser vi till att de lokaler som faktiskt finns till förfogande utnyttjas så mycket som möjligt, samtidigt som skolan blir en naturlig mötesplats och grogrund för det lokala föreningslivet, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

"Inga stora kostnader"

Tanken är att systemet ska sköta sig självt, genom att föreningarna själva bokar in sig på de tider som finns tillgängliga. Hur mycket satsningen kommer att kosta är ännu inte klart, utan en av parametrarna som undersöks i och med pilotprojektet. Meningen är dock att hyresavgifterna för föreningarna ska hållas nere.

– Eftersom det handlar om befintliga tomma lokaler så innebär det inga stora kostnader. Men vi kommer att utreda vilka utgifter det innebär, så som extra städning till exempel, och kompensera skolorna för det, säger Olle Burell (S).

Hoppas på snöbollseffekt

Ännu kvarstår också en del frågetecken kring hur systemet ska fungera rent praktiskt. Eftersom skolorna är obemannade under kvällar och helger gäller det att föreningarna själva kan ta sig in i lokalerna. Därför riktar man sig i det första skedet till de skolor som redan har välfungerande nyckel- och larmsystem, så som Johan Skytteskolan i Älvsjö och Bäckahagens skola i Bandhagen.

– Vi låter de här skolorna gå i spetsen och hoppas på en snöbollseffekt. Målvisionen är att samtliga skolor ska kunna erbjuda detta på sikt, men vi behöver gå igenom skola för skola för att se vilka praktiska åtgärder som behöver vidtas för att det ska bli verklighet, säger Olle Burell (S).

LÄS ÄVEN: Föreningar kan få komma in i Hässelbygårdsskolan

Aktuella skolor 2017

Bromma: Abrahamsbergsskolan

Enskede-Årsta-Vantör: Bäckahagens skola, Lindeskolan, Östbergaskolan

Hässelby-Vällingby: Hässelbygårdsskolan

Skärholmen: Skärholmens gymnasium

Älvsjö: Johan Skytteskolan

Fotnot: Tanken är att samtliga stadsdelar ska vara med och bidra med klassrum.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.