Eva Björk Hamne är en av dem som hjälper Alina från Rumänien som förut brukade sitta vid Sankt Eriksplan och tigga. Foto: Karin Nilsson

Alina ska slippa tigga tack vare Vasastadsbornas insamling

Vasastadsborna ryckte ut och samlade in pengar till ett hus åt Alina som brukade sitta och tigga på S:t Eriksplan. Nu har välgörenhetsgruppen och hon kommit överens om en annan lösning.

  • Publicerad 15:13, 3 jan 2017

För drygt två år sedan skrev Vi i Vasastan om Alina som tidigare satt i hörnet S:t Eriksplan/Rörstrandsgatan och tiggde pengar. En grupp lokalbor slöt upp och skaffade ett 90-konto för att samla ihop pengar så att Alina och hennes familj skulle kunna bygga ett nytt hus hemma i Rumänien. I huset de bor i nu lever nio personer på fyra gånger tre meter. När kontot avslutades hade "Alina-gruppen" samlat in cirka 40 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Nu sluter Vasastan upp bakom Alina

– Men vi började diskutera om ett nytt hus är den bästa lösningen. Jag frågade Alina och vi kom fram till att satsa på ett körkort till hennes man Catalin istället. Det finns en del byggjobb han kan ta i dag, men de innebär en lön på 1000-2000 kronor i månaden vilket är svårt att försörja en familj på även där, säger Kalle Ek, talesperson för "Alina-gruppen" som består av ett gäng Vasastadsbor.

Ett körkort skulle innebära att Catalin kan arbeta med till exempel varutransporter.

– Då skulle han och Alina kunna bli självförsörjande och slippa åka till Sverige för att tigga. Jämställdheten har inte kommit lika långt i Rumänien som i Sverige och att köra ut varor med tunga lyft är inget för Alina.

LÄS ÄVEN: "Alina-gruppen" har skaffat 90-konto

Kalle Ek pratar rumänska och har själv varit i Bukarest och träffat familjen, hjälpt Catalin att skaffa ett bankkonto och blivit visad runt på körskolan. Catalin har först varit tvungen att lära sig att läsa och skriva och familjen har använt en del av de insamlade pengarna till att leva för under tiden.

– Körskolan är en kombinerad läs/skriv- och körskola. Catalin har bland annat övat hemma med sin 11-åriga dotter som går i skolan. Nu har han börjat med körkortsteorin och ska snart börja övningsköra. Vi kommer att fortsätta skicka pengar till familjen varje månad tills Catalin har fått jobb. Han är helt övertygad om att han ska klara detta och barnen är förvånade över att få träffa både mamma och pappa varje dag, säger Kalle Ek.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skejtarna tar över Obsans damm mer och mer

Nyheter Vill ha den torrlagd året runt Redan för tolv år sen startade skejtarnas kamp för att torrlägga dammen i Observatorielunden. Och nu har man vunnit – i alla fall delvis.tisdag 24/4 15:57

Här kan du lämna all skit du inte behöver

Nyheter Dags att vårrensa? Här hittar du pop up-containrarna! Det är vår och insamlingssäongen är igång. Vi var på plats när pop up-containrarna som flyttar runt i hela stan invigdes på Norr Mälarstrand.tisdag 24/4 15:55