Vid "Alkobojen" i Tanto och på Hornsbergs strand kan man kolla vilken promillehalt man har innan man hoppar i vattnet. Foto: Trygg Hansa

Alkomätare ska få folk att skippa bad på fyllan

Brukar du ta ett dopp efter några öl? Du är inte ensam. 4 av 10 tycker att det är helt okej, enligt en ny undersökning. För att få folk att tänka till innan de hoppar i plurret onyktra har nu alkomätare placerats ut på Hornsbergs strand och i Tanto.

  • Publicerad 11:08, 16 jun 2017

Enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet har varannan person som drunknar alkohol i blodet och i fjol drunknade 115 personer i Sverige.

En ny undersökning som Trygg Hansa låtit göra visar att har nästan sex av tio svenskar (57 procent) någon eller flera gånger druckit alkohol och sedan badat. Undersökningen visar också att fyra av tio tycker att det är okej att dricka i samband med bad.

För att få folk att tänka till innan de tar ett dopp efter att ha druckit har Trygg Hansa placerat ut alkomätare vid befintliga bojar på Hornsbergs strand och i Tanto. De kallar initiativet "alkoboj" och det innebär en låda med en alkomätare i.

– Det största syftet med detta är att skapa uppmärksamhet kring risken med att bada efter att man har druckit. Men också att faktiskt ge människor en möjlighet att testa om alkoholen har gått ur dem, säger Alexandra Gahnström på Trygg Hansa.

För att använda alkomätaren behöver man ladda ner appen "drinkmate" som kopplar den till mobilen. När man sedan blåser in i mätaren, på 2,5 centimeters avstånd, får man upp resultatet direkt i sin telefon.

Det blir svårt med spontandopp?

– Ja, men jag tror att de som verkligen vill testa kommer att göra det. Vi är så vana i dag att ladda ner appar. Men det är klart att en del kan tycka att det är krångligt, säger Alexandra Gahnström.

Vid Hornsbergs strand sitter lådan på bojen närmast restaurangen Piren, och i Tanto vid berget/klippan.

– Vi har valt platser där det finns vatten och där vi vet att det är mycket alkohol i omlopp. Det har dessutom skett drunkningstillbud på de ställena, säger Alexandra Gahnström.

Foto: Trygg Hansa

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Populär krog tvingas lämna Kungsholmen

Nyheter Krögare rasar mot hyreshöjningen Två populära ställen försvinner från Fridhemsgatan. Både butiken Grandpa och restaurangen Sixten & Frans stänger redan om en månad – och lämnar Kungsholmen.torsdag 26/4 20:03

Han gör Sveriges bästa glass

Nyheter Driver två glasställen i Stockholm Årets bästa glassmakare finns i Stockholm. Och vinnaren är....torsdag 26/4 16:40