Roffe Blom, Lars-Göran Andersson, Karl-Henry Almgren, Håkan Johansson och Lars Andersson älskar långfärdsskridskoåkning. Foto: Fredrik Gustafsson

Äntligen tid för långfärdsskridskor på Mälaren

Ute på hal is? Ta det bara cool! Karl-Henry Almgren har åkt långfärdsskridskor i drygt 30 år och ger sina bästa tips för en säker tur på sjön.

  • Publicerad 10:24, 20 dec 2016

På måndagsmorgonen tar sig solens strålar genom skorstensgluggarna på värmeverket i Enköping.

De fem vännerna och långfärdsskridskoåkarna, Roffe Blom, Lars-Göran Andersson, Håkan Johansson, Lars Andersson och Karl-Henry Almgren har precis klivit på Mälarisen vid småbåtshamnen och ska ge sig iväg på säsongens tredje tur.

– Jag började åka 1985. Det är det bästa som finns, helt oslagbart, säger Karl-Henry Almgren.

Med en mätsticka av metall har han mätt att isen är ungefär en decimeter tjock den här morgonen.

Runt skridskoåkarnas halsar hänger isdubbar och i ryggsäckarna ligger räddningslinor och kaffetermosar.

Säkerhet, utrustning och erfarenhet är viktigt.

– Det är ett äventyr varje gång man ger sig ut. Vi vet aldrig vad som kommer hända eftersom vi åker på naturens villkor, säger Karl-Henry Almgren.

En tumregel är att inte ge sig ut på isen ensam. Och är man nybörjare är det viktigt att åka med någon som har erfarenhet, till exempel friluftsfrämjandet.

Hos de fem vännerna finns det gott om den varan. Sammanlagt har sällskapet över 100 års erfarenhet av långfärdsskridskoåkning och de känner sig trygga med varandra.

Om olyckan skulle vara framme är det av största vikt att försöka behålla lugnet och inte gripas av panik.

– Om vi stöter på ett tunt parti åker vi med tio meters avstånd till varandra. Då går inte alla igenom isen samtidigt, säger Karl-Henry Almgren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Från späda plantor i Skokloster till ståtliga julgranar i residensstaden

För många år sedan knyckte Åke Ericsson ett par späda granar i dikeskanten några stenkast från hans och makan Birgittas sommartorp i Skokloster. Nu, drygt trettio år senare, skänks granarna, för att...måndag 20/11 13:42

"Ta aldrig skit från någon" – ett framgångsrecept

Bålstadottern Mary Juusela prisas för sitt sätt att driva företag. Att gå sin egen väg. – Ta aldrig skit från någon. Vare sig du har Adhd, annan hudfärg, dyslexi eller något annat som är annorlunda....måndag 20/11 13:29

Senaste numret

Bålstabladet