"Det är väldigt kul att bli uppmärksammad för det man gör", säger Carolina Viding om att ha tagit plats i White guide. Foto: Karoline Montero Araya

Äppelvikens älskling ett av Sveriges bästa kaféer

Nu kan Äppelviksborna stoltsera med att ha ett av Sveriges bästa kaféer runt husknuten.

  • Publicerad 12:14, 21 apr 2017

1929 öppnade Park konditori i Äppelviken. Med de storblommiga tapeterna och den gammaldags inredningen känns det lite som att tiden stått stilla. Men många ägare har kommit och gått och sedan åtta år tillbaka drivs Park av Carolina Viding och Josefin Åhlfeldt.

I veckan stod det klart att Park har lyckats komma in på White guides prestigefulla lista över Sveriges bästa kaféer. I Stockholm var det totalt nio kaféer som kvalade in sig i år.

– Det är jätteroligt! Det är väldigt kul att bli uppmärksammad för det man gör, och det man kämpar för sju dagar i veckan, säger Carolina Viding.

För Park är ett hantverksbageri, säger hon, allt bakas på plats och man är supernoga med vad man stoppar i det som bakas.

– Vi maler vårt eget mjöl, säger Carolina Viding.

Vadå, här, på plats?

– Ja. Det som skiljer ett hantverksbageri från ett vanligt bageri är att man styr in på en jättesnäv väg som man inte tummar på.

Stammisarna Leif Andersson och Pelle Jernström går alltid till Park och fikar när de ses. Foto: Karoline Montero Araya

Under helgerna, när besökarna är som flest, bakar personalen runt 60 limpor och 300 frallor per dag, tillsammans med övriga bakverk nere i bageriet i källaren.

– Det är väldigt fritt, jag får göra lite vad jag vill för att utveckla bakningen. Det får man inte göra på alla ställen, säger chefsbagaren Gustav Leeb-Lundberg.

Men även klockan halv två en vanlig torsdagseftermiddag är det mer eller mindre fullsatt i lokalen.

– Det är lite av en samlingsplats, som ett vardagsrum, säger Carolina Viding.

Vid ett bord sitter Leif Andersson och Pelle Jernström och dricker kaffe. Sedan flera år tillbaka ses de en gång i månaden och äter lunch på olika ställen. Efteråt går de alltid till Park och fikar. Leif Andersson har bott i Äppelviken i 30 år och sett kaféet byta ägare. Han gillar hur Park har utvecklats.

– Nu känns det lite kreativt och yngre, säger han.

– Ja, modernt mitt i det omoderna, fyller Peller Jernström i och gör en gest mot möblemanget.

"Det är väldigt fritt, jag får göra lite vad jag vill för att utveckla bakningen", säger chefsbagaren Gustav Leeb-Lundberg. Foto: Karoline Montero Araya

Det här är White guide

White guide är nordens ledande guidesystem för restauranger och kaféer. På kafésidan väljs varje år 250-300 av Sveriges bästa kaféer ut som får ta plats i listan.

I år var det nio kaféer i Stockholm som kvalade in på listan.

Den 8 maj presenteras vilken poäng som de nya kaféerna tilldelas i guiden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen soldyrkare! Nu är uteserveringssäsongen här

Här kan du hänga i solen i Västerort Lördag lovar strålande väder och då väcks suget efter utekäk hos många. Nu ploppar äntligen uteserveringarna upp en efter en i Västerort.fredag 20/4 15:37

Nu säljs ett av de unika "Radiohusen" i Hässelby

"Ett knippe arkitekturhistoria" Nu är ett av "Radiohusen" på Måbärsstigen till salu i Hässelby villastad. Men det är inte bara huset som är unikt, även prislappen är ovanligt hög för radhus i området.fredag 20/4 15:33