Den här oxen lät ju känna sig som en lärka jämfört med valfri stockholmare just mu. Foto: Mostphotos

Årets värsta period – nu är oxveckorna här

Är du extra tjurig? Inte så konstigt – nu är oxveckorna. Här är några tips på hur du klarar dig igenom årets tuffaste period lite bättre.

  • Publicerad 09:03, 10 jan 2017

Just nu är vi mitt inne i en period av oxveckor. Benämningen används för att beskriva tiden som infinner sig efter en längre ledighet och när det är långt till nästa vila.

Uttrycket kommer från att man nu måste slita som en oxe.

Vintertrött? Så här fixar du ljuset hemma och blir piggare!

Oxveckorna drar igång efter trettonhelgen och pågår fram till fettisdagen 28 februari.

Inget med mat att göra

Nuförtiden är det minst lika vanligt med uttrycket ”att slita som en häst”. Men enligt Susanne Nylund Skog, forskare på institutet för språk och folkminnen, är det inte okej att byta ut oxveckorna mot hästveckorna.

– Nej, det kommer nog vara oxveckor som gäller, det kommer från det gamla bondesamhället, har Susanne Nylund Skog sagt StockholmDirekt här.

Oxveckorna sammanfaller dessvärre med influensaperioden vilket gör allt etter värre.

Finns det någon koppling till mat, typ oxrullader?

– Nej.

Tre OXtips som ger välbehövlig energi

Ät rejäla mängder OXfond: Fylld av aminosyror, fettsyror och kalorier för att ge energi och näring i vintermörkret.

Fyll på med OXytocin: Om du inte lyckas bli nykär på beställning finns kroppens eget kärlekshormon att köpa på utvalda apotek.

Sträckkolla på en bOX: Tv-serien Skam, The Crown och Transparent är tre tips som fungerar utmärkt i det obarmhärtiga mörkret.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.