Så här kan några av de nya trähusen på Årstafältet komma att se ut. Foto: Norfeldt Lindbäck och White arkitekter.

Årstafältet får flera nya kvarter – i trä

När Årstafältet omvandlas till ett helt nytt område ska flera av de nya kvarteren byggas helt i trä.

  • Publicerad 11:33, 24 okt 2017

Årstafältet ska växa med omkring 6 000 nya lägenheter och flera av de nya kvarteren ska byggas i trä.

I början av november väntas exploateringsnämnden klubba igenom markanvisningar för den fjärde etappen av Årstafältet och då handlar det bland annat om 335 nya bostadsrätter i trä.

Klart: Då börjar bygget av nya Årstafältet

Byggbolagen Nordfeldts och Lindbäcks vill bygga tre nya kvarter med 141 lägenheter och 39 radhus. De nya kvarteren i trä ska förutom bostäder innehålla ett torg och en huvudgata. Husen planeras bli två till nio våningar höga.

Också byggbolaget Folkhem förväntas få klartecken för att påbörja planering av 155 bostäder i trä i den fjärde etappen, men där är detaljerna kring husen inte offentliggjorda ännu.

Kan bli förebild

Materialvalet för husen är ingen slump. Staden har som mål att öka antalet markanvisningar i trä för att minska klimatpåverkan.

Zlatan öppnar Stockholms största padel-center

– Vi vill ta vara på de råvaror vi har i landet och det här är ett klimatneutralt sätt att bygga på, säger Exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog (S).

Han hoppas att de nya husen i trä kan bli en förebild för andra byggprojekt.

– Förhoppningen kan det leda till att det byggs fler trähus i framtiden, säger Jan Valeskog.

Planen för Årstafältet

Det planeras för 6 000 nya bostäder på Årstafältet, med plats för 15 000 invånare. Tanken är att det nya området ska göra att Östberga och Årsta binds samman. Förutom bostäder ska det bland annat byggas en idrottshall, en ny grundskola och förskolor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bo Kaspers älskar sitt Enskede: ”Här finns en intellektuell vänster-känsla”

Nyheter Gör sig redo för show på Cirkus När de började för snart 30 år sedan stack de ut med sin musikstil – jazz på svenska. Nästa vecka är det premiär för Bo Kaspers nya krogshow på Cirkus.lördag 20/1 22:23

Man misshandlad i södra Stockholm under fredagen

Nyheter Förd till sjukhus efter rån En man har misshandlats på en gångväg mellan Bagarmossen och Skarpnäck. Polisen finns på plats och vill komma i kontakt med vittnen.fredag 19/1 15:51