FÄRGGLATT. Wissam Al Hasemi från Askebyskolan och Ella Elofsson från Gustav Vasaskolan går båda i årskurs två. Under våren har de blivit konstvänner och deras klasser har besökt varandras skolor. Foto: Lena Söderström

Askebyelevers konst sätter färg på Odenplan

En grupp barn i vita rockar står och ritar och målar på det stora planket på Odenplan. Men det är inte klotter utan ett färgstarkt konstprojekt.

RINKEBY/ODENPLAN. – Det är kul och roligt, säger Berivan Yildiz från Askebyskolan som står med en färgpenna i handen och målar ett vitt flygplan på en stor röd cirkel. Ett rymdskepp och en helikopter väntar på att färgläggas.

Två skolor hjälps åt
Det långa skyddsplanket på Odenplan har börjat lysa av färger. Det är elever i årskurs två på Askebyskolan som skapar konst tillsammans med jämnåriga vänner i Gustav Vasaskolan i Vasastan.

– För människor som går förbi här är det bara ett fult plank, men nu kommer de och blir jättefascinerade, säger Adam Sliwa, praktikant på den ideella organisationen Förorten i centrum.

Organisationen står bakom projektet på uppdrag av Stockholm konst.

– Förorten i Centrum arbetar aktivt med muralverk. Vi arbetar med möten, det är barn som inte skulle mötas annars. Vi skapar ett tredje rum där barnen kan mötas, förklarar Saadia Hussain som är konstnärlig ledare för projektet och artistic director för Förorten i centrum.

Hela vårterminen

Arbetet började redan i januari med att Saadia Hussain en gång i veckan besökte klasserna och pratade om konst med barnen. De bestämde tillsammans ett tema för målningen: Vår rörliga värld. Barnen har också besökt varandras skolor och gått på konstmuseum. Att de fått nya vänner i en annan skola är något naturligt nu.

– Vi har träffat varandra många gånger nu, förklarar Wissam Al Haremi som står och målar ett rymdskepp. 

– Det är så fett grymt kul, säger Ella Elofsson från Gustav Vasaskolan som står bredvid.

Invigning i juni
Invigning av målningen kommer att ske måndagen den 4 juni. Tills dess ska barnen måla tillsammans två dagar i veckan.

– Det är en stor vinning i det här projektet, att få träffa barn från en annan skola, ifrån ett annat område. Det blir så naturligt när man har en uppgift tillsammans, säger Anna Stenmark, lärare för klass C2 i Askebyskolan.

Under sommaren kommer en annan väggmålning att växa fram i Husby centrum. Den bygger på bildberättelser från boende i Järva och kommer att invigas i höst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.