Badförbud i Hornsbergs strand hela sommaren

Politikerna hinner inte rösta igenom Kristinebergs strandbad innan sommaren. Återigen får du vänta på att bada lagligt. Några bojar i vattnet blir det inte heller.

Börjar bli tjatigt nu, va? Från inte bad, till bad, till inte bad igen. Så här: Den 22 maj röstade stadsdelsnämnden igenom att Kristinebergs strand skulle få ett officiellt bad och att det på Hornsbergs strand skulle råda bad på egen risk.

När den officiella statusen klubbas sätts avspärrningar i vattnet upp i form av bojar samt riktiga badstegar istället för de räddningsstegar som egentligen inte ska användas i annat fall än i nödsituationer.

Vad är då haken? Jo, beslutet måste också tas upp i hier­arkiskt högre kommunfullmäktige och på måndag hålls dess sista möte innan politikerna tar sommarlov. Någon punkt om ett bad på Kungsholmen finns inte på dagordningen.  

FP:s ordförande på Kungsholmen, Rasmus Jonlund, har länge drivit frågan och var i början på året övertygad om att det skulle kunna badas
lagligt på platsen i år. Han tycker det hela är olyckligt.

– Jag hade önskat att man kunnat jobba snabbare med detta, med vår korta sommar blir badet i praktiken ett år försenat, säger Rasmus Jonlund.

Alla eniga egentligen

Enligt honom är egentligen alla läger eniga om att badet ska bli officiellt och han anser att stan borde bli bättre på att känna av och planera efter säsong, som man gör inför höstterminen och skolstarten. 

– Det är klart att man inte kan frångå lagar och miljökrav, men när beslutet väl var här borde man kunnat vara mer flexibel. Bad är säsongsbetonat, säger Rasmus Jonlund, som trots allt hoppas att en bojavspärrning kan komma upp för att minimera riskerna för olyckor mellan badare och sjötrafik.

Det kan han fortsätta hoppas på.

– Nej, det kommer vi inte kunna göra, badförbudet måste upphävas först, säger Leila Massih, samhällsplanerare på parkmiljöavdelningen.

Och upphävas kommer inte badförbudet att göra på ett tag. Nästa kommunfullmäktige: i oktober.

Besviken näpo

När närpolischefen Stefan Holmén får höra om det här blir han besviken. Förra veckan genomförde bland annat polisen intervjuer med näringsidkare och närboende om situationen vid stranden, och många anser att skoter­åkarna stör.

– Vi skulle bli hjälpta av att ha avgränsningar, men vi får se om vi kan hitta på några alternativa lösningar, säger Stefan Holmén.

Mera

Läsarnas kommentarer

På vår Facebook-sida frågade vi: Vad tycker ni egentligen om skotrar i våra vatten? Borde det till hårdare regler eller är det bra som det är i dag?

”Hårdare regler! Vi ser ju hur utvecklingen är vad det gäller bilkörning i en viss ålder. Det verkar vara svårt att ta hänsyn nuförtiden.” Ann-Britt

”Körkort som med alla motorfordon?” Egil

”Tycker att dom borde lätta på reglerna, men självklart inte åka så jättesnabbt vid bryggorna/kajen. Det blir liksom lite mer liv och "utomlands"-känsla.... Alla andra som tycker annat är tråkiga och extratråkiga!” Ugge

”Självklart Ugge är alla tråkiga som tycker annorlunda än vad du tycker! Det är lite den inställningen som gör att reglerna inte bör lättas”. Linda

”Det är bara en tidsfråga innan något händer, först då kommer någon ansvarig att reagera”. Christer

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00