Vårdcentralen Flottiljen har köpts upp av Familjeläkarna, som ligger bara några portar bort i samma byggnad. Foto: Mikael Andersson

Barkarbystadens vårdcentraler slås ihop

Vårdcentralerna Flottiljen och Familjeläkarna ligger några portar från varandra i Barkarbystaden. Hittills har de varit konkurrenter, men från 1 februari slås de ihop till en – något som väckt en hel del frågor hos patienter och personal.

  • Publicerad 16:40, 23 jan 2018

Vi har har gjort samma sak tidigare, tagit över mottagningar som inte har fungerat.

I september öppnade vårdcentralen Familjeläkarna i Barkarbystaden, bara några portar från befintliga vårdcentralen Flottiljen, som legat där sedan 2014.

På Flottiljen finns husläkarmottagning med runt 7000 listade patienter och BVC. Men trots att vårdcentralen är uppskattad så går verksamheten inte runt ekonomiskt. Bara någon månad efter att Familjeläkarna öppnat i grannporten kontaktade Praktikertjänst, företaget bakom Flottiljen, sin nya granne för att höra om de var intresserade av att ta över verksamheten.

– Flottiljen har inte gått runt sedan starten. Efter ett par år utan svarta siffror så får man sluta, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst.

Drar igång i februari

Och intresset fanns hos Familjeläkarna.

Ganska snabbt var företagen överens – Familjeläkarna tar över Flottiljen och deras patienter. Den nya organisationen börjar gälla 1 februari. All personal från Flottiljen har fått erbjudande om att arbeta kvar och har fram till sista januari för att bestämma sig.

Men två av specialistläkarna och en av de två utbildningsläkarna som arbetat på Flottiljen har redan tackat nej till att stanna kvar. Omställningen har skakat om personalgruppen.

– Det känns väldigt snopet och sorgligt att det har blivit så här. I alla enkäter vi haft har människor varit så nöjda, nu känns det som att vi sviker dem. Jag tycker synd om patienterna som blir av med sina läkare, säger en av de anställda på Flottiljen, som vill vara anonym.

Hoppas många stannar

Uppsägningarna oroar dock inte Familjeläkarna.

– Vi har fyra fasta specialistläkare hos oss, och vi kommer också att ha utbildningsläkare, så vi har kapacitet att ta hand om samtliga patienter. Sedan vet vi att förändringar i en personalgrupp alltid innebär både möjligheter och utmaningar. Men vi hoppas att så många som möjligt stannar kvar, säger Stefan Amér, läkare och verksamhetschef hos Familjeläkarna.

Att Flottiljen hittills inte gått runt ekonomiskt ser han inte som ett problem.

– Vi har har gjort samma sak tidigare, tagit över mottagningar som inte har fungerat. Och vi har inte behövt stänga igen en enda, säger han.

Han ser stora fördelar med sammanslagningen.

– Det blir ett bredare utbud av vård till samtliga patienter, säger Stefan Amér.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten stod det att två utbildningsläkare tackat nej till att stanna kvar. Det stämmer inte, utan en av dem kommer att stanna kvar. Järfälla Tidning/StockholmDirekt ber om ursäkt för missen.

Detta händer nu

✔ Flottiljen öppnade 2014 och har 7000 listade patienter. Familjeläkarna öppnade i september 2017 och har 2000 listade patienter.

✔ Från 1 februari slås de ihop till en organisation inom Familjeläkarna. De kommer dock fortsätta använda båda lokalerna.

✔ Alla Flottiljens patienter följer med automatiskt och kommer få välja en ny husläkare.

✔ BVC kommer ligga kvar som idag och all personal där har valt att stanna.

✔ Detta kommer finnas: husläkarmottagning, BVC, psykolog och psykoterapeuter, sjukgymnaster, avancerad hemsjukvård.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Filmaren som väljer Spånga framför New York

Nyheter Så gick det till när 20-åringen vann pris för sin första långfilm En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.fredag 23/2 15:33

Weekend-lista: Helgens aktiviteter i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Hyr skidor gratis ✓Ät semmelmuffins med en katt ✓Barnteater med jonglör Nej, nej, nej. Inte kan du sitta still när det finns SÅHÄR mycket att göra i Västerort och Järfälla. Se så! Ut och ät en semmelmuffins med en katt!fredag 23/2 15:14