PRIDE. Muffins i regnbågsfärger bjöds det på förra gången en kommunal verksamhet hbtq-certifierades, nämligen fritidsgårdarna. Foto: Arkivbild/Ulrica Andersson

Bävern först ut att hbtq-certifieras

Som första förskola inom Sundbybergs stad har förskolan Bävern hbtq-certifierats. – Vi blir medvetna om att granska de samhällsnormer som finns, säger förskolechefen Susanne Helén.

  • Publicerad 17:26, 8 jun 2017

De kan säga "jaha, du har två mammor" och sedan är det inget mer med det.

Normer kan framstå som så självklara att det blir svårt att få syn på dem. Även om Susanne Helén inte upplevt att det varit ett problem tidigare heller, så har certifieringen bidragit med en tydlighet och underlättat för ett normkritiskt tänkande.

– Vi har redan styrdokument om att vi ska jobba utifrån allas lika värde. Men hbtq-personer är inte lika synliggjorda i vårt samhälle, säger hon.

Den pedagogiska miljön ska vara neutral och ha hbtq-personer inkluderade på ett sätt som inte är utpekande.

– Vi försöker låna böcker som visar på mångfald inom familjer, till exempel. Om inte själva historien handlar just om att en familj har två pappor, då får det motsatt effekt, säger hon.

Ett pedagogiskt material kallas för "supermjuka hjältar" och där ingår till exempel Batman som dansar balett.

– Det kan ge upphov till prat bland barnen, säger Susanne Helén.

Har förskolebarnen lättare att frångå heteronormer än vuxna?

– Det stämmer absolut, de är mer fritänkande. De kan säga "jaha, du har två mammor" och sedan är det inget mer med det.

Inför hbtq-certifieringen genomfördes en enkät där föräldrarna fick ge sina synpunkter.

– De flesta tyckte att det är viktigt. Vi känner ju att vi har föräldrarna med oss, säger Susanne Helén.

Om ett år måste certifieringen revideras.

– Under våra arbetsplatsträffar har vi alltid en hbtq-punkt, där vi kan reflektera över fallbeskrivningar till exempel. Så att vi inte bara jobbar med det ett tag och sedan faller tillbaks, säger Susanne Helén.

Förskolan Bävern certifieras tillsammans med stadens öppna förskola Junibacken och barnhälsoteamet. Sedan tidigare har flera av Sundbybergs stads verksamheter hbtq-certifierats, till exempel fritidsgårdarna, biblioteken och simhallen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fem mål för kommunen till 2030

Nyheter Kommunens ekonomi för fjolåret har fått godkänt och fem målbilder för framtiden har klubbats.onsdag 25/4 15:39

Petas efter stoppad upphandling

Nyheter Anders Ocklind (C), ordförande i upphandlingsutskottet, har petats efter beslutet om att stoppa upphandlingen av nya Örskolan. Istället går kommunalrådet Stefan Bergström (C) in.onsdag 25/4 12:07

Ingen oro för mystisk bidöd

Nyheter I Ekerö kommun har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.tisdag 24/4 12:59