Bebisträffar bra för integrationen

Svenska med baby har nu startat för terminen. Varje onsdag framöver kommer träffarna att arrangeras på Sollentuna bibliotek. För sång, lek, samtal och för att träffa nya personer.

  • Publicerad 10:50, 18 sep 2015

Konceptet finns på olika håll i landet och startades i Sollentuna för ett år sedan. Idén är att genom öppna föräldragrupper bygga broar.

– Tanken är att vi ska sammanföra föräldralediga som bor i olika bostadsområden och som har ursprung i hela världen för att de ska få ett ömsesidigt utbyte. Alla kommer för att mötas på lika villkor och lära sig av varandra, berättar Caroline von Uexküll, samordnade på Svenska med baby.

Vid det här tillfället har lite fler än hälften av gruppen svenska som modersmål. Kunskaperna i svenska varierar, och förklaringar ges också på engelska. Ett av syftena med Svenska med baby är nämligen att erbjuda möjligheten att öva på sina kunskaper i svenska. I rummet finns en tavla, där bilder kan ritas eller ord som deltagare tycker är svåra kan skrivas upp.

– Det finns ett behov av att träna också som är en del av vår verksamhet. Det är helt okej att inte kunna svenska eller att kunna väldigt lite för att delta. Då har man möjlighet att komma hit och träna på konversationssvenska.

Samtidigt kan det vara svårt att nå ut till den målgruppen.

– Nyetablerade svenskar är en svårare grupp att nå. Etablerade svenskar läser om oss i tidningar eller hör om oss i en föräldragrupp. Nyetablerade kanske inte finns i någon sådan grupp och kan ju inte språket på samma sätt. Där är det personliga mötet mycket viktigare. Vi brukar därför gå runt och dela ut lappar och berätta om vad träffarna är för något.

Föräldragruppen är öppen för alla med barn i åldern 0–2 år. Varje träff har också ett tema som bygger på önskemål från deltagare och kan handla om till exempel karriär eller barns sömn. Både samtalen och aktiviteter anpassas utifrån hur stor gruppen är och hur språkkunskaperna ser ut. Vissa deltagare kommer varje vecka medan andra bara deltar någon gång.

– Vi har haft deltagare som är väldigt intresserade av att lära sig svenska snabbt och som åkt runt mellan grupper i olika kommuner för att kunna gå på Svenska med baby varje dag, berättar Caroline von Uexküll.

MER Svenska med baby

Svenska med baby har funnits i Sollentuna i ett år och har träffar på onsdagar i Sollentuna bibliotek klockan 10.30.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kompisgänget bakom snögubben

Nyheter Belgiska fotbollsfans kreatörer bakom snögubben som också har ett namn.fredag 15/12 14:29

Hon laddar om efter tufft 2017

Sport Josefin Odenring blickar framåt efter en tuff säsong 2017. – Jag känner nu hur träningssuget, tankarna på nya mål och viljan att skapa en bra plan har blivit starkare för varje dag den senaste...fredag 15/12 12:28