Engagerad filmskapare. ”Jag använder filmmediet som en form av aktivism”, säger Begonia Randhav. Foto: Elina Sundström

Begonia vann pris för sin kortfilm

Bålstabon Begonia Randhavs kammade hem filmpris för hennes "Vägen hem" på festival i Bulgarien.

  • Publicerad 09:52, 17 okt 2017

Bålstabon Begonia Randhavs ”Vägen hem” var i helgen nominerad till bästa kortfilm på ”International film festival of Red Cross and health films” i Varna, Bulgarien. I söndags hölls prisutdelningen. Och då stod det klart att det var just Begonias kortfilm som tog hem förstapriset i festivalen arrangerad av Röda korset.

Hur känns det att du vunnit pris med din kortfilm? 

– Jag är så otroligt glad över att mitt engagemang och arbete för mänskliga rättigheter uppskattas. Speciellt när det är en organisation som gör så mycket bra i världen uppmärksammar mig och filmen, säger Begonia och tillägger:

– Festivalen har varit underbar och gett mig många olika intryck. Det har varit såväl seminarier, runda bordet samtal om gällande konflikt och flykt, som filmvisningar. Det är så fantastiskt att denna festival samlar allt ifrån filmstjärnor som diplomater, vice presidenten, läkare från Röda Korset, filantroper och människorättsaktivister. Det var en bra mixad crowd.

Vägen hem har ett starkt budskap, hur kom det sig att det blev just en film och hur kom du fram till innehållet?

– Jag har varit engagerad i människorättsfrågor och flyktingfrågor så länge jag kan minnas. Samtidigt har film alltid varit ett stort intresse, även om det tidigare bara har varit framför kameran.

– Jag förstod väldigt snart i livet att nyheterna och dess konstanta tillgänglighet av både grafiska bilder och information, gjort oss väldigt avtrubbade samtidigt som fiktion berör oss på ett helt annat plan. Det är ganska intressant men samtidigt ibland också oroande. Jag använder filmmediet som en form av aktivism, då jag ämnar skapa diskussion kring olika samhällsfrågor.

Begonia Randhav:

Ålder: 24 år.

Gjort: Har skrivit och
regisserat flera kortfilmer och varit skådespelare i ett antal filmer.

Strudier: Internationella Relationer i Oxford. Nu studerar hon juristprogrammet på Stockholms Universitet.

Engagerad i: Flera internationella organisationer för mänskliga rättigheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Valp togs olovligt in i Sverige - ska avlivas

En kvinna förde in en valp från Ryssland utan att kunna visa upp rätt handlingar. Valpen ska enligt svensk smittskydds- och djurrättslag avlivas, men när polisen sökte valpen fanns den inte i hemmet....tisdag 20/2 14:18

Stamcellsforskare kom till Bålsta

För att ge information, hopp och en gemenskap har Bålsta Parkinsonförening en föreläsningsserie. Senast ut var stamcellsforskaren Malin Kele som föreläste för en entusiastisk publik om hur lång...tisdag 20/2 9:50

Senaste numret

Bålstabladet