DJURGÅRDSBRO. Folke Bernadottes bro över Djurgårdsbrunnsviken ska börja byggas under 2018 och invigas sommaren 2019. Foto: Rundquist arkitekter

BESKEDET: Helt ny bro byggs till Djurgården

Nu är det klart. En helt ny bro kommer att byggas för att öka tillgängligheten till Djurgården.

  • Publicerad 09:52, 27 okt 2017

Kungliga Djurgårdens förvaltning har i många år diskuterat hur man bättre ska knyta ihop norra och södra Djurgården bättre. Nu sätter man ner foten. I sin budget för nästa år finns det nu en ny bro, Folke Bernadottes bro, med i finansieringen.

– Det här känns väldigt roligt. Vi sätter ner spaden marken nästa år, säger slottsfogde Magnus Andersson.

Bro ska göra promenaden över Djurgården smidigare

Folke Bernadottes bro beräknas kosta omkring 30 miljoner kronor. Genom att dela upp kostnaden på två år går finansieringen i lås. Samtidigt skjuter länsstyrelsen till en del pengar. Preliminärt har de lovat 5 miljoner kronor.

– Vi hoppas att de kan skjuta till lite mer, men de diskussionerna är inte klara än, säger Magnus Andersson.

Det ska bli lättare att ta sig mellan norra och södra Djurgården. Bilden är ett montage. Foto: Källa: hitta.se, © Lantmäteriet/Metria

Byggstart 2018

Tanken är att grundläggningen och gjutning av brofundament görs nästa år. Sedan kommer bron, som byggs helt i stål på en fabrik i Blekinge, kommer lyftas på plats under våren 2019.

– Vi siktar på att ha en invigning av bron sommaren 2019, säger Magnus Andersson som ändå är mån om att arbete påbörjas nästa år, eftersom det då är 200 år sedan Bernadotte klev upp på den svenska tronen i och med Karl XIV Johan.

– Det hade varit väldigt roligt att få lägga grundstenen till bron under jubileumsåret, det är det vi siktar på, säger Magnus Andersson.

Bron ska placeras så att museiparken på norra Djurgården binds ihop med Rosendalsområdet på södra Djurgården.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Anrika strandhuset kan bli krog

Nyheter Kungsholmsvillan från 1800-talet har stått övergiven En outnyttjad pärla mitt i staden som skulle förvandlas till ett nytt sportcenter. Så beskrev fastighetskontoret Annexet vid Smedsuddsbadet för några år sedan. Sedan dess har allt stått stilla –...torsdag 22/2 17:00

Trädgården på spåret byggs upp på ny plats

Nyheter Hoppas att fler vill engagera sig Efter vandalisering och nedskräpning har nu stadsodlingen Trädgården hittat en ny plats vid Årstaviken. Inför våren hoppas föreningen nu att folk vill engagera sig igen.torsdag 22/2 16:00