Utsikt mot sydost från befintliga flerbostadshuset på fastigheten Sjukhuset 17, Mörbylund 7-15. Foto: Ettelva Arkitekter.

Beslutat: Cirka 400 lägenheter byggs i Danderyd

Under måndagskvällens kommunfullmäktige fattade den ledande majoriteten i Danderyd beslut om att bygga omkring 400 bostadslägenheter i östra Mörbylund.

  • Publicerad 21:31, 19 jun 2017

Däremot så är det tydligt att det kommer bli en stor andel mindre lägenheter

Förutom omkring 400 lägenheter så ska de nya bostadsprojektet även ge möjlighet till centrumverksamheter i bottenvåningarna. Variationen av bebyggelsen består av hus från fem till 13 våningar.

– Det är otroligt kul att få yrka bifall till det här förslaget. Det är ett av Danderyds största bostadsprojekt som kan ge upp till 400 bostäder. Och i det här området kan nybebyggelsen även göra miljön bättre, sa Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER: Byggboom i Mörbylund - nästan 400 lägenheter väntas

Och från oppositionen sa Kristin Eriksson (C), 2:e vice ordförande i Byggnadsnämnden, så här:

– Vi i Danderydscentern är för en gångs skull inte rädda för för storskalig bebyggelse, det är positivt att det finns plats för så många bostäder på den här idag ocharmiga platsen, sa hon.

Men trots den inledande positiva tongången valde partiet att yrka att ärendet skulle återremitteras, med anledning av att de ville att fastigheten Sjukhuset 4 skulle få en tvingande betäckning om att endast förskola får uppföras på tomten.

Den del av Mörbylund som omfattas av byggnationen. Foto: Danderyds kommun

Ovisst med studentlägenheter

I detaljplanen står det att det rör sig om totalt 300 bostadslägenheter och cirka 70 studentbostäder, men under mötet menade Olle Richenberg (M) att det inte alls är säkert med några studentbostäder.

– Vi har inte kunnat villkora det i projektet eftersom vi inte är markägare. Däremot så är det tydligt att det kommer bli en stor andel mindre lägenheter, sa han.

När Danderyds Nyheter tidigare pratade med David Grind, plan och exploateringschef på Danderyds kommun, vittnade han om att den kommande bebyggelsen är ett komplicerat projekt.

– Dels kommer man delvis bygga ovanför tunnelbanan och sen nära E18. Vår avsikt är att bygga så det inte blir som en stor mur utan att det ska upplevas med variation med intressant arkitektur och utformning, sa han tidigare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år med gaypodden: "Många tackar för att vi hjälpt dem"

Nyheter Alexandra från Vallentuna: "För få lesbiska som tog plats" Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentunabon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten.fredag 23/2 15:05