Bienvenido tog priset – skänker bort pengarna

Vårt nyinstiftade pris Stå upp för Vasastan och 10 000 kronor går till Bienvenido Flores. Pengarna ska han skänka vidare till en av sina rumänska vänner.

  • Publicerad 08:10, 31 jan 2014

Stå upp för Vasastan är ett samarbete mellan Vi i Vasastan, Birkagården och Stiftelsen för medborgerligt mod. Syftet är att med hjälp av tidningens läsare uppmärksamma någon som gjort något ”bra, viktigt och modigt” med koppling till Vasastan.

Bland alla förslag som kom in från läsarna under hösten valde juryn Bienvenido Flores för hans stora engagemang kring stadens många tiggare. Sedan flera år tillbaka för han deras talan gentemot myndigheter och hjälporganisationer, följer med när någon behöver sjukvård och hjälper enskilda att få tak över huvudet, med mera.

”Med stort mod har han valt att inte blunda för behövande medmänniskor i Vasastan. Hans insatser är viktiga och i många fall avgörande för dem han står upp för”, skriver juryn i sin motivering.

Illegal invandrare

46-årige Bienvenido Flores som bor på Hälsingegatan har en bakgrund som socionom från födelselandet Equador och inom socialförvaltningen i Stockholm. Under ett par år levde han själv som illegal invandrare i Sverige, men blev ”legal” igen 2003 genom att bli registrerad partner med en svensk man.

Han berättar att det i dagsläget finns mer än tusen tiggare i Stockholm, varav 90 procent kommer hit från Rumänien. Många av dem bor i läger med tält och husvagnar i Högdalen, Masmo och andra förorter. Bland rumänerna är ungefär hälften romer.

– Tiggeriet handlar om fattiga som utnyttjar fattiga. Någon sprider ryktet i Rumänien att Sverige är drömlandet. De som har varit här en tid pekar ut var de nya ska sitta och tigga och var de kan bo och kräver sen en del av inkomsten.

”Tiggeri enda sättet”

– De flesta manliga tiggare svartjobbar inom byggbranschen. Men när de inte hittar jobb är tiggeriet det enda sättet att få in pengar, förutom prostitution. Det händer att de erbjuds pengar mot sex när de sitter på gatan, både män och kvinnor.

Vad kan man som Vasastanbo göra?

– Man kan göra en personlig insats, men det räcker inte. Jag försöker få till stånd en organiserad hjälp med både svenska och rumänska myndigheter, se till att fler får jobba lagligt.

Riksmedierna uppmärksammade Bienvenido i december när han blev misshandlad vid Rådmansgatans t-bana av en ordningsvakt som var på väg att köra bort en tiggande kvinna.

Har den händelsen påverkat dig?

– Inte alls. En liknande händelse inträffade i februari. Då kontaktade jag trafikförvaltningen och fick ett brev som förklarade att det är lagligt att tigga på allmänna platser, även i tunnelbanan. Jag delade ut kopior av brevet till tiggarna, men en del ordningsvakter struntar i det.

Ett enskilt fall som har berört Bienvenido särskilt starkt är den 33-åriga romska trebarnsmamman Ioana Ghita, som just nu bor med ibland fem, ibland tio andra tiggare i en husvagn i den olagliga bosättningen i Högdalen. Ioana har en svår leversjukdom och väntar på en transplantation hemma i Rumänien. En operation hon inte kan betala för.

Behöver dem bättre

Bienvenido har följt henne sedan i somras och hjälpt henne till sjukhus.

– I måndags satt hon plötsligt på sin tiggarplats igen efter att ha varit en vända i Rumänien. Jag bestämde mig för att ge de 10 000 kronorna till henne. Hon behöver dem bättre än jag, berättar Bienvenido Flores som i veckan tog med sig Ioana till
prisutdelningen.

Relaterad information

Vem tycker du är modig?

Priset Stå upp för Vasastan delas ut en gång om året. Vem kommer göra modiga, bra och viktiga saker för Vasastan under 2014? Börja fundera redan nu, och håll utkik i tidningen i höst när det är dags att nominera din favorithjälte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insats i Vasastan – område avspärrat

Nyheter Polisen utreder misstänkt föremål under bil Ett område i Vasastan har spärrats av sedan ett misstänkt föremål har påträffats under en bil. Bilen uppges tillhöra en person som tidigare har hotats. Polisen arbetar nu på platsen.måndag 23/4 9:31

Stora förseningar för Nackabussar efter olycka

Nyheter Långa köer och inställda avgångar för resenärer in mot Slussen En trafikolycka mellan två personbilar på väg 222 vid trafikplats Nacka orsakar stora förseningar i busstrafiken nu på måndagsmorgonen med långa köer som följd.måndag 23/4 9:24