Kända dockor. Clara Åhlvik, curator, i Scenkonstmuseets marionettavdelning. Foto: Maja Brand

Bildspecial: Smygtitta på Stockholms nyaste museum

Teater, dans, musik och marionettdockor. Kolla in det nya museet som öppnar i City i nästa vecka.

  • Publicerad 19:30, 1 feb 2017

På det nya Scenkonstmuseet på Sibyllegatan får besökarna både göra nedslag i scenkonsten och själva vara delaktiga i interaktiva inslag. Oavsett ålder och intresse, om du drömmer om att stå på scen eller är nyfiken på hur det fungerar bakom kulisserna, är tanken att det ska finnas något som tilltalar de allra flesta.

– Här finns mycket för många, man kan lära sig och själv göra något. Nyfikenheten är central, säger curator Clara Åhlvik.

Delaktighet. Museichef Daniel Wetterskog och curator Clara Åhlvik dansar vid Scenkonstmuseets gestrument, en av de interaktiva delarna. Foto: Maja Brand

Huvudutställningen tar med besökarna till fyra avdelningar: teaterns, dansens, musikens och marionettens scener. Här kan man kolla in en av Herreys gyllene skor, Ola Salos mikrofon, anteckningar från slagverkaren Mika Takehara, Televinken och dockor som var med i filmatiseringen av "Fanny och Alexander".

Här finns också en av världens äldsta professionella dansdräkter från franskt 1700-tal, klänningen som Lena Nyman var iklädd när hon medverkade i "Tolvskillingsoperan" och en dansbox. Det ges en inblick i August Strindbergs "Ett drömspel", Lars Noréns "Sju tre" och mycket mer.

Röstförstärkare. I Scenkonstmuseet musikdel kan man bland annat kolla in olika mikrofontyper och vilka artister som kan sammankopplas med dem. Foto: Maja Brand

Nytt. Clara Åhlvik, curator, och Daniel Wetterskog, museichef, är nöjda med det nya Scenkonstmuseet, som endast visar en bråkdel av samlingarna som finns. Foto: Maja Brand

– Man får komma in bakom kulisserna i produktionen, säger Clara Åhlvik.

En stor del av Scenkonstmuseet handlar också om att själv vara delaktig i olika interaktiva moment. Bland annat finns ett "Gestrument" där du med hjälp av dina gester och rörelser både skapar musik och bilder.

– Det inspirerar och triggar, man kommer igång med det man kanske inte vågat tidigare, sjunga i en kör eller dansa. Det tar bort spärren, säger Daniel Wetterskog, museichef.

Bakom kulisserna. Scenkonstmuseets curator Clara Åhlvik och museichef Daniel Wetterskog visar runt i det nya museet som öppnar för allmänheten den 11 februari. Foto: Maja Brand

Dockor. Clara Åhlvik, curator, och Televinken på marionettavdelningen. Foto: Maja Brand

Öppnar 11 februari

Scenkonstmuseet ligger på Sibyllegatan 2, i gamla Kronobageriet.

Musik- och teatermuset, även med Marionettmuseets samlingar, fanns i lokalerna tidigare men stängde våren 2014 för renovering.

Scenkonstmuseet omfattar dans, musik, teater och dockteater. Museet öppnar lördagen den 11 februari. Huvudutställingen "På scen" kompletteras med mindre, utbytbara utställningar.

Fri entré för barn och unga upp till 21 år. Övriga 120 kronor. Söndagar är fri entré för alla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insats i Vasastan – område avspärrat

Nyheter Polisen utreder misstänkt föremål under bil Ett område i Vasastan har spärrats av sedan ett misstänkt föremål har påträffats under en bil. Bilen uppges tillhöra en person som tidigare har hotats. Polisen arbetar nu på platsen.måndag 23/4 9:31

Stora förseningar för Nackabussar efter olycka

Nyheter Långa köer och inställda avgångar för resenärer in mot Slussen En trafikolycka mellan två personbilar på väg 222 vid trafikplats Nacka orsakar stora förseningar i busstrafiken nu på måndagsmorgonen med långa köer som följd.måndag 23/4 9:24