Dubbdäck. Det är tämligen riskfritt att köra på Fleminggatan med dubbdäck. Polisens kontroller är mycket få. Foto: Johann Bernövall

Bilister struntar i dubbdäcksförbudet

Förbudet mot dubbdäck på Fleminggatan har funnits i två år. Men risken för att åka dit är låg.

  • Publicerad 18:51, 25 jan 2018

Åtgärden för att bland annat minska andelen luftburna partiklar från asfalten fyllde två år den 1 januari i år. Blir du påkommen att bryta mot förbudet väntar dryga böter på 1 000 kronor. Fleminggatan är den andra i innerstan med förbud, och när det första förbudet på Hornsgatan infördes 2010 blev det snabbt en snackis att få respekterade det.

Att samma sak gäller nu är lätt att konstatera. När StockholmDirekt tog en promenad längs Fleminggatan kunde vi konstatera att fyra av tolv bilar som stod parkerade utmed gatan hade dubbdäck på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Polisens trafikgrupp på regional nivå har fullt upp med större trafikfrågor och hänvisar till en citygrupp på Södermalm gällande frågan om dubbdäcksförbud. Den visar sig dock ha lagt ner. Kommunpolisen Peter Enell bekräftar att det förekommer "okynneskörning" med dubbdäck på Fleminggatan, men att det inte är en högt prioriterad fråga för polisen.

– Ett antal gånger per år har vi trafikveckor med särskild koll på bland annat det här. Det händer att vissa blir påkomna att köra med dubbdäck, ofta för att det är krångligt att köra runt Kungsholmen när man ska ner mot Kungsbro strand, säger han.

En annan anledning kan vara skyltningen.

"Varför vill inte den här stan skylta ordentligt mot dubbdäcksförbud, som det är nu på Fleminggatan så får du reda på det när du är på gatan. Känns ju som att det är lite sent då. Varför inte göra det ordentligt om man ändå ska göra något?", skrev en person på twitter till trafikborgarrådet Daniel Helldén i förra veckan.

Miljöpartiet svarade på twitter att de skickar vidare frågan till trafikkontoret gällande förbudsskyltarnas placering. När Vårt Kungsholmen når trafikkontoret meddelar presskontakten Erik Söderberg att man känner till diskussionen på nätet.

– Generellt sett fungerar det så att skyltar placeras så här, det vill säga på gatan det gäller och inte innan bilisten kommer in på den. Självklart kan vi se över situationen och förtydliga skyltning om det inte fungerar, men det är polisens uppdrag att se till att lagarna följs, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Koppelåkning skapar förseningar i t-bana

Nyheter "Det är fruktansvärt livsfarligt" Både gröna och blåa linjen har drabbats av förseningar och inställda avgångar under tisdagskvällen. Orsaken är bland annat att människor ägnat sig åt att åka mellan vagnarna.tisdag 20/2 19:18

”Vem då, Bergman? Vadå, Dramaten? Vad fan är kultur?”

Nyheter Hon är redan en av landets mest omtalade dramatiker. I år är det 100-årsjubileum för Ingmar Bergman, och hon tar sig an ”Persona”. Vi tog ett snack med Östermalmsbon Dimen Abdulla om vägen hit.tisdag 20/2 18:30