ASIENTURNÉ. Heavy Tiger med Sara Frendin på bas, Astrid Carsbring på trummor och Maja Linn på gitarr har turnerat i Vietnam och Japan. Foto: Michael Folmer

Black Sheep lär unga musiker bli proffs

För tio år sedan hade Martin Taranger och Peter Knutsson en dröm. De två kompisarna ville skapa en mötesplats för ungdomar som sällan sökte sig till fritidsgårdarna. – Vi visste bara att vi ville göra något nytt och att det skulle handla om musik, säger Marin Taranger. I dag är drömmen verklighet. Musikhuset heter Black Sheep och ligger på Gelbgjutarevägen i Hagalunds industriområde.

Det har gått nio år sedan musikföreningen Black Sheep gick från tanke till verklighet med stöd av kultur- och fritidsförvaltningen i Solna stad. Det blev succé direkt.

– Vi startade med ingenting. Efter ett år hade vi 55 band som repade i lokalerna, berättar verksamhetsledaren Martin Taranger som är Solnabo och uppvuxen i Råsunda.

Utrustningen samlade man ihop ”här och där” på nedlagda ungdomsgårdar.

– Jag fick till och med tag på en riktig Fender, minns Martin Taranger.

Ryktet om musikhuset i Solna spred sig i Stockholmsområdet. Ännu hetare blev Black Sheep när Robban Eriksson från avsomnade Hellacopters anslöt sig till personalen. Hellacopters hade varit förband åt Rolling Stones och Robban hade till och med hälsat på Mick Jagger, Keith Richards och grabbarna – det var stort.

Martin, Robban och Peter var redan från början klara över vad man ville göra.

– Det fick inte kosta en massa pengar och det skulle vara professionellt. Black Sheep är ingen musikskola. Vi vill förbereda musikerna på riktigt. Jag brukar säga att Kulturskolan lär ut hur man spelar instrument, vi lär ut hur man står bredbent på scenen.

För någon månad sedan flyttade Black Sheep från Stenbackaskolan i Huvudsta till nya lokaler på Gelbgjutarevägen i Hagalunds industriområde. Det krävdes åtta lastbilar för att få allting på plats. I hörnen står fortfarande en och annan ouppackad flyttkartong.

I soffan halvligger några medlemmar i The Alfas och Lights Out Crowd. Philip Lagerblad i The Alfas har just fått gruppens nypressade debutplatta i handen. Vinylskivan med fem spår heter ”Day After Day” och släpps i slutet av maj.

– Jag har varit här i fyra år och har lärt mig otroligt mycket. Jag hade ingen koll alls när jag kom, säger Philip.

Mängder av band har blivit vuxna på Black Sheep och fortsatt ut i världen. Flera band har turnerat i länder som Norge, Finland och Tyskland.

Ett av de hetaste banden som repar på Black Sheep är Heavy Tiger. Gruppens debutalbum ”Saigon Kiss” släpptes förra året.

Rockbandet med Maja Linn, Sara Frendin och Astrid Carsbring har framträtt i spansk tv och i november turnerade gruppen i Japan och Vietnam.

– Det var en häftig upplevelse. Vi hade gott om fans i Japan och i Vietnam funkade allting jättebra, berättar Maja Linn.

Just nu skriver Heavy Tiger på nästa platta och repar på Black Sheep.

– Jag började gå på Black Sheep när jag var 16 år så jag har nästan vuxit upp här, säger Solnabon Astrid Carsbring.

Musikhuset Black Sheep har vandrat en lång väg från den tid då man letade kvarglömda musikinstrument på nedlagda ungdomsgårdar. Men Martin Taranger har flera visioner:

– Vi drömmer om att få in alla former av ungdomskultur under Black Sheeps tak. Teater, poesi, dans. Musikhuset ska bli en samlingsplats för alla unga, kreativa människor, säger Martin Taranger.

 

Relaterad information

Startade i Stenbackaskolan

Black Sheep startade i Stenbackaskolan i Huvudsta 2006 men flyttade i år till Hagalunds industriområde.

I dag repeterar ett 30-tal band i de nya lokalerna i Gelbgjutarevägen. Det är internationella utbytet är stort och flera grupper har besökt länder som Finland, Norge och Tyskland.

Verksamheten finansieras av kultur- och fritidsförvaltningen i Solna stad.

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.