Borde förlängas. Philippa och Pontus Staberg tycker att Tolvan borde kunna gå åtminstone fram till klockan tre på natten. Foto: foto: Mikael Andersson

Boende i trädgårdsstan: ”Vi vill ha nattbuss längs Tolvan”

När Nockebybanan slutar gå på natten är områdena längs sträckan en svart fläck på SL-kartan. Hit går ingen nattbuss – ska man hem efter en sen kväll på stan gäller taxi eller ett par kilometers promenad.

  • Publicerad 12:00, 19 maj 2017

Tolvans nattrafik har varit ett ämne för diskussion länge. Redan 2007 drog Moderata ungdomsförbundet i Västerort igång uppropet ”12an till 3”. På den tiden gick sista Nockebybanan från Alvik klockan ett på natten på helger. MUF fick in närmare 400 namnunderskrifter. ”Det är fan inte rättvist att det varken finns 12:a eller nattbuss i Bromma”, löd en av kommentarerna från uppropet.

"För långt från tunnelbanan"

Idag går sista Tolvan från Alvik klockan 02:08 natten mot lördag, söndag och helgdag. På vardagar går sista turen fortfarande vid klockan ett.

För de som bor i Nockeby går det att ta en buss från Brommaplan som passerar Nockebybron. För andra tjänar man in några meters promenad om man hoppar av tunnelbanan vid Stora Mossen.

Men för de flesta väntar ett par kilometers promenad. Kanske inte så förvånande då, att många önskar sig generösare tidtabell på Tolvan.

– Jag tycker den skulle gå lite senare. Jag har tur och bor på första station och kan gå hem. Men vissa kompisar brukar få ta taxi, säger 20-åriga Pontus Staberg som bor i Äppelviken.

Han får medhåll av 17-åriga systern Philippa.

– Jag har kompisar som bor i till exempel Höglandet. Det är för långt från tunnelbanan, antingen blir de hämtade eller så får de åka taxi, säger hon och tillägger att hennes föräldrar inte vill att hon går hem själv på natten.

”Tio över två är generöst”

Men SL anser inte att det finns anledning att förlänga tidtabellen.

– Avgångar fram till tio över två på natten är generöst, på sätt täcker vi upp det största behovet, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Att det är efterfrågat hos Brommaborna räcker alltså inte.

– Ytterst är det en kostnadsfråga, det är för få som åker på natten, säger Claes Keisu.

”Tycker Tolvan ska gå längre både på helger och även vardagskvällar så att ungdomarna kan ta sig hem på ett säkert sätt”, skriver Marie J Karlsson. 

”Tolvan ska gå längre! Helst hela natten om det går (bara 1 i timmen
eller liknande). Så fort man börjar i gymnasiet inne i stan och får kompisar i som bor i stan så är kl. 02:00 väldigt tidigt. // En ungdoms point of view”, skriver Fabian Bergman.

”Vore toppen om 12:an gick senare. Minst till 03.00.”, skriver Madeleine Eklund.

Kommentarerna är hämtade ur Facebookgruppen ”Aktuella händelser Bromma”. Alla har godkänt att bli citerade i tidningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen soldyrkare! Nu är uteserveringssäsongen här

Här kan du hänga i solen i Västerort Lördag lovar strålande väder och då väcks suget efter utekäk hos många. Nu ploppar äntligen uteserveringarna upp en efter en i Västerort.fredag 20/4 15:37

Nu säljs ett av de unika "Radiohusen" i Hässelby

"Ett knippe arkitekturhistoria" Nu är ett av "Radiohusen" på Måbärsstigen till salu i Hässelby villastad. Men det är inte bara huset som är unikt, även prislappen är ovanligt hög för radhus i området.fredag 20/4 15:33