BORÄTTER. Prisökningarna har mattats av lite. Foto: Mostphotos

Borätter blir inte så mycket dyrare

Prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden har stannat av, visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Högst naturligt, enligt analyschefen Per-Arne Sandegren.

  • Publicerad 15:38, 11 jan 2017

I grunden
är det högst naturligt

Bostadsrättsmarknaden har lugnat ned sig. Priserna har ökat med 4 procent i centrala Stockholm och med 5 procent i Storstockholm senaste året, enligt Svensk mäklarstatistik.

I Sundbyberg går en genomsnittlig bostadsrätt på 58 327 kronor per kvadratmeter, enligt de senaste siffrorna. Priserna har gått upp med en procent de senaste tre månaderna, men sett till senaste halvåret har de stannat av.

Över året stämmer siffrorna för Sundbyberg relativt väl överens med de för Storstockholm; en ökning på 6 procent.

I Stockholms innerstad har prisutvecklingen mattats av sedan mer än ett år tillbaka. Men även i länet har priserna stannat av, om än att det går lite långsammare.

– Det är ganska naturligt med såpass höga nivåer, att folk letar längre utåt istället. Det kan vara en tolkning av varför det går långsammare, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Siffrorna presenterades i mitten av december, men sannolikt har inte så mycket hänt under de senaste veckorna.

– Det säljs låga volymer över jul och nyår av naturliga skäl, det sker sällan några dramatiska rörelser i januari. Värdemätningen blir under våren, när det kommer igång med ökande volymer som visar vart vi är på väg, säger Per-Arne Sandegren.

Han kan inte säga om priserna viker uppåt eller neråt. Ränteläget lär fortsätta vara lågt och bostadsbristen hög.

Men att avstannandet i sig skulle leda till reaktioner på marknaden tror han inte.

– Bostäder är inga spekulationsobjekt. Den stora massan köper för att bo. Förutom om man förlorar jobbet eller liknande kommer man nog sitta still i båten, säger Per-Arne Sandegren.

Det går inte att banga ur från att äga sitt boende, menar han.

– Hade vi haft en väl fungerande hyresmarknad hade det varit en annan sak. Vi har en inlåsningseffekt också där man, om man väljer att flytta, kan drabbas av amorteringskrav. På grund av prisuppgångarna kan man tvingas betala reavinstskatt.

Är det bra eller dåligt att prisutvecklingen stannar av?

– I grunden är det högst naturligt. Det finns ingen rimlighet i att ha kraftiga uppgångar år efter år samtidigt som inflationen är nära noll, säger Per-Arne Sandegren.

MER Svensk mäklarstatistik AB

Svensk mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige.

Siffrorna baseras på cirka 85 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Svensk mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling.

Källa: Svensk mäklarstatistik AB

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Dags för hett derby i division 2

Sport Sundbybergs IK mot Vasalund imorrn lördag På lördagen är det dags för ett stekhett derby i division 2-fotbollen. Solnalaget, tillika seriefavoriten, Vasalunds IF kommer till grannkommunen Sumpan för att försöka hålla sin förlustnolla intakt.fredag 20/4 16:40

Sumpan inte längre super

Nyheter Årets superkommuner har nominerats för fjärde gången. Men nu får inte Sundbyberg vara med längre.fredag 20/4 13:02