Vill hjälpa. Nina Rung och Peter Svensson vill att alla som bor i deras bostadsförening ska reagera när de hör tecken på att någon far illa hos grannen. Foto: mimmi epstein

Bostadsrättsförening vill få grannar att reagera mot våld

#Huskurage är en policy för hur man som granne ska reagera om man misstänker att någon i huset far illa i en nära relation. Initiativet kommer från Kungsholmsborna Nina Rung och Peter Svensson.

En kväll för några månader sedan satt Nina Rung och Peter Svensson och diskuterade våld i nära relationer. Peter kom då på idén att göra en grannpolicy och för två veckor sedan klubbades den igenom i parets bostadsrättsförening i Fredhäll. Nina och Peter diskuterar ämnet ofta. I sitt jobb som utredare på polisens familjevåldsenhet möter Nina våldsutsatta kvinnor dagligen, och Peter arbetar med Arvsfondens projekt ”Frihet från våld”.

– Polisen får in många anmälningar från grannar. Man reagerar, men lite för långsamt. Våldet kunde ofta ha stoppats tidigare, innan någon står blodig i trapphuset och ropar på hjälp, säger Nina.

Blir naturligt att fråga

Idén med en policy är att alla ska kunna luta sig tillbaka på den. På så sätt tror Nina och Peter att fler vågar reagera om de till exempel hör skrik från lägenheten ovanför.

– Har man antagit policyn har man kommit överens om att man ska agera om man hör misstänkta ljud. Då behöver man inte känna ”ska jag verkligen ta på mig det här?” Det blir naturligt att ringa på och fråga hur läget är och den som får frågan förstår att den ställs av omsorg, säger Peter.

Idén sprider sig

Både han och Nina tror att det finns en rädsla hos människor att ta fel.

– Men då får det vara så. Om någon skriker på grund av vilt sex eller för att ett fotbollslag har gjort mål är det något positivt. Det är värre att i efterhand tänka ”tänk om jag hade rätt”. Det värsta som kan hända är att vi inte gör någonting och att en människa dör, säger Peter.

Idén sprider sig via sociala medier och samtidigt ligger initiativtagarna på och ringer till bostadsbolag för att få dem intresserade.

– De som förstår vad det handlar om är positiva, men det tar ett tag innan folk fattar att det inte är någonting vi vill sälja.

Tips

Såhär ska man som granne reagera - enligt deras policy

1. Ring på hos grannen och hör efter hur allt är.

2. Kontakta styrelseledamöter eller annan granne för stöd och hjälp.

3. Kontakta polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs som akuta eller hotfulla. Ladda hem policyn på www.huskurage.se

Saker att reagera på: Skrik, dunsar och synliga fysiska skador.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL:s vykortsmiss: Glömde när Saltsjöbanan stängs

Nyheter "Olyckligt" Kring midsommarhelgen fick 16 000 boende hem ett vykort av SL med information om ombyggnationen av Saltsjöbanan. Det saknades bara en liten pusselbit: när avstängningen startar.måndag 26/6 18:30

SE BILDERNA: Efter kritiken – så vill staden förtäta Stadshagen

Nyheter Förslag på granskning 1 800 nya bostäder, skola, ombyggd idrottsplats och mer plats för gatuliv. Nu är stadens nya planer för Stadshagen redo att tyckas till om igen.måndag 26/6 13:48