Inspirerande. Södra Sidan var med när ministern Ibrahim Baylan (S) träffade ungdomsambassadörerna Johan Hanna och Meron Kidane på Jobcenter i december. Foto: Petter Beckman

Botkyrka stoppar jobbsatsning för unga: "Det kom som en chock"

I 1,5 år har Storvretens ungdomsambassadörer jobbat för att få in Storvretens unga i jobb och studier. Men nu sägs de upp i väntan på att kommunen utvärderar satsningen. – Vi har gjort allt de inte kunnat göra själva, säger Meron Kidane, en av ambassadörerna.

  • Publicerad 13:23, 17 mar 2017

Man måste kunna visa att man menar allvar med det här arbetssättet, att det är något som ständigt rullar.

Storvreten har högst ungdomsarbetslöshet i kommunen. Sedan hösten 2015 jobbar tre ungdomsambassadörer från området med att inspirera och hjälpa de unga till utbildning och jobb. I veckan fick de veta att kommunen stoppar satsningen.

– Det kom som en chock. Hur kan de avbryta det här när det precis börjat bli hett, säger Meron Kidane, en av ambassadörerna.

Träffade regeringen

De har fått stor uppmärksamhet nationellt: suttit i möte med regeringen, träffat ministern Ibrahim Baylan (S) och talat på konferens inför kommunpolitiker från hela landet.

Framför allt har man nått Storvretens unga, menar Meron Kidane.

– På ett och ett halvt år har vi förmedlat jobb eller utbildning åt 30 – 40 ungdomar, som börjat plugga, som tagit truckkort. Folk som man annars inte hade nått.

"Vill veta att pengarna används rätt"

Tor-Erik Lillsebbas, ny tillförordnad chef på Jobbcenter, förklarar att ungdomsambassadörernas visstidsanställningar går ut i april och att man då ska utvärdera projektet.

– Vi ska ha ut minst 330 invånare i jobb och studier under 2017, då måste vi veta att våra pengar används rätt. Vi har en känsla av att det de gör är bra, men vi måste behöver stämma av och se effekterna. Vi vet hur många de har pratat med, men inte vilka resultat de når. , säger han.

Men resultaten syns i området, enligt Meron Kidane.

– Men det behövs ingen utvärdering för att konstatera att vi kunnat göra allt det som de inte har kunnat göra själva. Det går lätt att se att det är färre idag som hänger ute vid kiosken i Storvreten. De har annat att göra på dagarna nu.

Ambassadörer. Meron och Johan har hjälpt ett 30-tal unga vuxna att hitta till jobb och studier.

"Sviker ungdomarna"

Ungdomsambassadörerna har varit anställda tio timmar per vecka och finns också i Alby och Hallunda-Norsborg. Även där pausas satsningen. Meron Kidane menar att kommunen sviker ungdomarna.

– Det är inte frukt vi säljer, det handlar om människor. Man måste kunna visa att man menar allvar med det här arbetssättet, att det är något som ständigt rullar. Och det känns helt fel att strypa det här nu när våren och sommaren kommer. Det är ju då folk hänger ute, det är då man verkligen kan nå dem.

Tor-Erik Lillsebbas säger att man ska snabba på utvärderingen.

– Det kan ta en eller ett par månader. Senast i augusti. Hittar vi bra modeller för att mäta att det här är framgångsrikt, då finns det ingen anledning att det inte ska fortsätta.

Södra Sidan har tidigare gjort en film om satsningen, se den här:

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.