Leif Wallsky har barnen Ella 4 år och Carl 2 år på förskolan Marievik i Årstadal. Där har personalomsättningen varit låg sedan barnen började där, men på förskolan där Ella gick innan var situationen annorlunda. – På kort tid slutade två av tre ur personalen. För små barn tar det ju tid innan de knyter an till nya personer och ett tag fanns det ingen där som min dotter verkade känna sig trygg med, säger Leif Wallsky. Foto: Maja Brand

Bristen på pedagoger: ”Det kommer bli värre”

Bristen på förskollärare har lett till lönekrig mellan stadsdelarna. Och det kommer att bli värre, tror ansvarig chef i Enskede-Årsta-Vantör, eftersom nya förskolor nu byggs i snabb takt.

  • Publicerad 15:26, 17 mar 2017

Brist på utbildad personal och förskolor som bjuder över varandra för att fylla personalbehovet i just sin verksamhet. Så ser det ut på kommunala förskolor i hela staden.

Målet är att 40 procent av de anställda ska vara utbildade förskollärare, och för att nå dit tvingas stadsdelarna tävla om personalen med hög personalomsättning som följd. Ett sätt att locka personal är att erbjuda högre lön.

– Det råder huggsexa och man kan öka 8 000 kronor på att byta. Folk har slutat i vår enhet, höjt lönen, sen kommit tillbaka, säger en lärare som bytt stadsdel.

Tävlar mot varandra ändå

Och trots att stadens verksamheter inte ska tävla mot varandra med hjälp av löner fortsätter karusellen, påeldad av facket.

– Vi uppmanar våra medlemmar att byta jobb för att höja sin lön. Det är tråkigt, men så är det, säger Bengt Olsson, ombudsman på fackförbundet Kommunal Södermalm.

Även i Enskede-Årsta-Vantör är omsättningen på personal hög. Av de förskollärare som var anställda i början av 2016 hade 45 – ungefär 16 procent – sagt upp sig i december. Man lyckades dock anställa 37 nya, så differensen blev ”bara” minus åtta pedagoger.

– Vi kan se att antalet förskollärare som väljer att byta arbetsplats och röra sig mellan Stockholms stadsdelar och närliggande kommuner ökar, säger Karin Åberg, förskolechef i Enskede-Årsta-Vantör.

– Det råder brist på förskollärare i Storstockholm och i hela landet och det är en utmaning att rekrytera förskollärare framöver. Detta utifrån att antalet förskoleavdelningar kommer att öka nu när stadsdelen växer, och att många förskollärare kommer att gå i pension de närmaste åren, tillägger hon.

Med sina 38,6 procent andel utbildade förskollärare ligger Enskede-Årsta-Vantör relativt bra till jämfört med staden som helhet.

Få utbildningsplatser

En betydande orsak till personalbristen i staden är för få utbildningsplatser, enligt skolborgarrådet Olle Burell (S).

– Det här är en flaskhals som är statens ansvar. Vi är helt beroende av dem och för en tät dialog med staten och lärosäten för att öka antalet platser. De jobbar på det, säger Olle Burell.

Hur ser du på att stadsdelarna konkurrerar om förskollärarna för att fylla sina kvoter?

– Stockholms stad har en gemensam lönepolicy som ska minska risken för att stadsdelarna snor personal av varandra. Men om staden är alltför rigid är ju risken att vi förlorar många förskollärare till andra arbetsgivare, säger Olle Burell.

Leif Wallsky har barnen Ella 4 år och Carl 2 år på förskolan Marievik i Årstadal. Foto: Maja Brand

Så mycket tjänar de

I hela staden är medianlönen för en utbildad förskollärare på kommunal förskola 32 800 kr.

I Enskede-Årsta-Vantör är medianlönen 33 079 kr.

Nu jobbar 269 förskollärare och 485 barnskötare i Enskede-Årsta-Vantör stadsdel.

2016 slutade 45 förskollärare, 37 nyanställdes.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Örby IS vill locka barn från Östberga

Nyheter Gratis fotbollsträningar hela sommaren Nu ska Östbergabarnen bli en del av Örby IS. Nästa helg drar klubben igång gratis prova på-fotboll på Lisebergs IP.fredag 20/4 13:33

Hoppet: Konstnärer ska ge liv åt Östberga C

Nyheter Ateljéer tar plats i fritidsgården Centrumhuset i Östberga ska göras om till konstnärskollektiv. I början av nästa år flyttar ett 40-tal konstnärer in.torsdag 19/4 18:30