Foto: Lotten Engbom

Brister i matbutik i Täby – möglig frukt och bröd på golven

Det var den andra oktober som Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor genomförde en oanmäld kontroll av livsmedelsanläggningen på Hemköp i Täby centrum.

  • Publicerad 14:57, 11 okt 2017

Miljö- och hälsoskyddskontoret konstaterade då att det fanns avvikelser från lagstiftningen.

Enligt protokollet från besöket var golv, ytor, handfat och inredning i rummet för bake-off bristfälligt rengjorda.

"Det är gamla kakor under kylen. Golvet under nedkylningskylen i kycklingrummet är bristfälligt rengjort. Det är gammal möglig frukt på golvet under exponeringsdiskarna för frukt. Det är gammalt bröd och skräpigt runt brödförvaringen för oförpackat bröd."

"Det är en risk för kontaminering av livsmedel vid brister i rengöringen och risken för skadedjur ökar när gammal frukt och brödrester inte städas bort."

"Förbättrat rutinerna"

Tiina Koivisto, butikschef på Hemköp i Täby centrum, poängterar att det inte har något med matlagningen att göra.

– Inget av det här hade med mat att göra, det är våra bord som lutar där vi har frukt och grönt, något äpple kan till exempel råka åka igenom. Det är att vi måste kolla där och städa dagligen, för att komma åt. Fallfrukt brukar jag kalla det, säger hon.

– Vi har förbättrat rutinerna.

Tiina Koivisto har städrutinerna i rummet där brödet bakas bättrats på.

– Ja, det såg väldigt stökigt ut på golvet då. Vi har den rutinen att vi måste städa brödrummet varje dag väldigt noggrant, säger hon.

Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor kommer att följa upp med en extra offentlig kontroll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hur bra koll har du på Norrorts matkarta?

Nyheter Klarar du 10 av 10? En drös med nya matställen har öppnar i Norrort under det senaste året, men hur bra koll har du egentligen på matställen och mer därtill på hemmaplan?fredag 16/3 15:44

Prisad lärare: "Samhället borde ha mer respekt för yrket"

Nyheter Får fint pris för sitt undervisningssätt Henrik Mickos är gymnasieläraren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.fredag 16/3 15:13