Polisen i Järfälla saknar personal under semestern. Till vänster Anders Jacobsson, kanslichef på lokalpolisområde Järfälla. Foto: Privat/Mikael Andersson

Brotten som Järfällapolisen inte hinner med i sommar

Polisen i Järfälla och Upplands-Bro är kraftigt underbemannad i sommar. Därför tvingas de prioritera bort sådant som inte är akut.

  • Publicerad 17:20, 6 jul 2017

Vardagsbrott, som inbrott och stölder, ligger lågt på polisens priolista just nu. Anledningen är att semestertiderna medför en kraftig underbemanning hos lokalpolisen i Järfälla och Upplands-Bro.

– Det är ont om folk. Vi klarar precis uppdraget för akuta brott, och utredarna prioriterar också akuta utredningar, alltså där det sitter folk frihetsberövade, säger Anders Jacobsson, kanslichef på lokalpolisområde Järfälla.

Grova, akuta och pågående brott går först. Efter det så kallade tidsfristärenden, som till exempel ungdomsbrott. De andra utredningarna hamnar på hög för närvarande.

– Det handlar inte om att vi rangordnar brotten på en en till tio-skala, utan mer om vad vi har tid med och vad som är mest angeläget av det som dyker upp, säger Anders Jacobsson.

Den som under sommaren anmäler ett bostadsinbrott eller en mopedstöld får alltså räkna med längre handläggningstid.

Hur ska man göra om man utsätts för ett vardagsbrott under semestern?

– Försök förhindra att brottet sker. Bor man i ett område med 40 villaägare, där det är två som är hemma och jobbar under en period kan man komma överens om att de ska hålla lite koll, prata med folk och tittar till hus.

Nya områdespoliser

Polisen får inte heller gå under den miniminivå som finns vad det gäller antal poliser i tjänst innan det blir samhällsfarligt. För att klara det så arbetar de anställda på övertid.

Hur länge kommer det att se ut så här?

– I alla fall en bit in i augusti. Då kommer folk tillbaka från semestrarna, och man kan tänka sig att det börjar se bättre ut från och med ungefär vecka 34.

Till hösten ser det också bättre ut för lokalpolisen i Järfälla och Upplands-Bro än vad det gjort tidigare.

– Dels kommer vi få något fler utredare. Vi kommer också fördela om så att vi har sex stycken områdespoliser i Järfälla och Upplands-Bro, säger Anders Jacobsson.

Från och med september ska områdespoliserna vara i tjänst, och deras uppgifter blir att arbeta brottsförebyggande och finnas tillgängliga på platser där det är mest oroligt och stökigt.

Efter polisens stora omorganisation har det också varit tufft för polisen i nordvästra Stockholm, där Järfälla ingår, att få resurserna att räcka till.

– Det är oerhört frustrerande. Man vill så mycket, men i och med att det ser ut som det gör så går det inte, säger Anders Jacobsson nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bibblans graffiti målades över – var över gränsen

Nyheter "Vi fick en sträng uppsträckning" Den kulörta graffiti som Jakobsbergs bibliotek lät måla för att inspirera besökare att sätta färg på en tillfällig byggvägg har målats över med grått. Anledningen? Målningen fick icke godkänt av...tisdag 24/4 16:28

S-kandidat hoppar av efter kommentar om mordförsök

Nyheter "Det var olämpligt och okänsligt" I söndags skedde ett misstänkt mordförsök i Jakobsberg. På Facebook kommenterade en person, som kandiderar för Socialdemokraterna i Järfälla, ett inlägg om händelsen, där han kallade blodspår för...tisdag 24/4 11:55