Byggherren rasar efter domstolens nej till "Minecraft-huset" på Gärdet

Minecrafthusen på Gärdet får inte byggas. Det är mark- och miljödomstolen som sätter stopp för planerna på 110 nya lägenheter. Byggherren rasar.

  • Publicerad 14:51, 18 mar 2016

De 110 bostäderna skulle byggas av Aros Bostad på den plats där Värtavägen möter Furusundsgatan. Bostäderna skulle fördelas på två hus, ett mot Värtavägen och ett i souterräng mot Furusundsgatan. Boende i området har protesterat mot planerna, framförallt för att man tycker de nya husen är för höga och har en arkitektur som avviker för mycket mot övrig bebyggelse på Gärdet.  

LÄS MER HÄR: Gärdet får Minecrafthus

Nu har planerna alltså stoppas av mark-och miljödomstolen, som upphäver detaljplanen för Ordonnansen 5 och 6.

I motiveringen skriver domstolen att bostäderna inte passar in i den befintliga bebyggelsen, och att det är tveksamt om hänsyn tagits till de omgivande bostädernas storlek, höjd och placering. Tveksamheterna förstärks av att de planerade husen ligger vid Gärdet, som är av riksintresse.

Domstolen konstaterar även att Stockholms stad, genom att godkänna detaljplanerna, överträtt det handlingsutrymme som plan- och bygglagstiftningen ger åt kommunen.

Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd, håller inte med. Staden kommer att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen.

– Det här milt uttryckt vansinnigt irriterande. Det är en väldigt märklig dom, där domstolen inte prövat det juridiska, utan gjort sig till smakdomare och lekt arkitekt och stadsplanerare, vilket inte är domstolens uppgift. Vi kommer självklart att överklaga, och med största sannolikhet även vinna.

Roger Mogert fortsätter:

– Förslaget har gått igenom stadsbyggnadskontoret och länsstyrelsen, det är ett bra förslag. Det domstolen nu gör är att den fördröjer ett bostadsprojekt i Stockholm. Domstolen skulle gjort en juridisk bedömning, inte en estetisk, säger Roger Mogert.

Samir Taha, partner och grundare på Aros Bostad, som vill bygga huset är minst lika upprörd.

– Vi kommer att överklaga. Det är klart vi gör det. Själva domen tar inte hänsyn till dem som överklagat länsstyrelsens tidigare beslut utan går på en egen linje. Det här innebär att man ifrågasätter det kommunala planmonopolet, säger han.

Han tänker inte ge upp – trots att processen nu drar ut ännu längre på tiden.

– Ska man inte kunna bygga någonstans i Stockholm. Det är löjligt. Vi har bara hållit på i sex år så det är väl bara att hålla på några år till, säger Samir Taha ironiskt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Anrik teater på Söder blir cykelfirma

Nyheter Kulturen förlorar Boulevardteatern på Götgatan stänger för gott och någon ny teater eller bio kommer inte att flytta in. Istället blir det cykelfirma i den klassiska lokalen. Det beklagar teatern: "Klimatet för...måndag 19/2 6:50

Kravet: Inför SL-kort på båten till Sjöstan

Nyheter Efter succéförsöket – vill se permanent lösning Den tillfälliga SL-taxa som infördes på M/S Emelie förra året blev en succé och antalet resenärer ökade snabbt på den privata linjen. Nu vill Miljöpartiet införa en permanent båtlinje med SL-kort,...söndag 18/2 20:36