Campingstugorna i Hökarängen räddas - och nya får byggas i området

Det gamla stugområdet vid Drevviken får vara kvar. Beslutet är en seger för Hökarängens friluftsförening, som drivit frågan i flera år.

Tidningen har berättat tidigare om de 80 campingstugorna vid Drevviken, nära Hökarängsbadet, som hotats av rivning för att staden vill bygga bostäder på platsen. Från början skulle alla jämnas med marken men nu är det klart att 57 stugor får vara kvar. De stugägare som valt att lämna området får 40 000 kronor var i ersättning. De som har stugor som rivs, men vill vara kvar, får ta över stugor som andra lämnat.

– Det innebär att alla som vill kan vara kvar och det känns jättebra, säger Sara Sebelius från Hökarängens friluftsförening, som drivit saken mot staden.

Av de 57 stugorna är tio nya stugor som kommer att byggas i området. Hälften byggs på befintliga husgrunder där det tidigare stått ett hus som rasat eller rivits av någon anledning, hälften byggs på ny mark i anslutning till de övriga tomterna.

– Vi är nöjda med överenskommelsen. Nytt är också att vi nu skriver ett arrendeavtal mellan föreningen och staden som gäller i 25 år. Tidigare hade varje stugägare ett kontrakt med staden.

Området skapades i slutet av 30-talet åt arbetare från staden som skulle ha möjlighet att tillbringa sin två veckor långa semester på ”landet”. Från början bestod stugorna av tältduk, därav namnet campingstugor. Senare byggdes mer rejäla stugor.

LÄS ÄVEN

Runt 60 campingstugor vid Hökarängsbadet räddas

Campingstugorna vid Hökarängsbadet räddade: "Merparten ska finnas kvar"

Nu rivs fem campingstugor vid Hökarängsbadet: "Visar hur aggressivt staden uppträder"

Bygge av 700 bostäder hotar campingstugorna

Här är planen som ska ge 1 000 nya bostäder vid Drevviken

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand på förskola i Hägersten

Nyheter Det brann på altanen till förskolan Mellanberget i Hägersten i fredags kväll. Räddningstjänst lyckades släcka branden men en hall blev rökskadad.måndag 25/9 11:17

32 supportrar bussades iväg innan bråk

Nyheter Flera gripna vid derbyt Det blev en hel del stök vid gårdagens derby mellan Djurgården och Hammarby. Flera personer greps, bland annat för att ha attackerat polis, och sent i går kväll bussades 32 supportrar bort från...måndag 25/9 9:25