Carema hotas av vite

Östermalms stadsdelsförvaltning tycker inte att Carema rättat till bristerna på Linnégården tillräckligt snabbt. Nu hotar de företaget med vite på hundratusentals kronor om problemen inte åtgärdas genast.

Efter flera allvarliga skandaler på Linnégården i början av året krävde stadsdelsförvaltningen omfattande åtgärder av Carema. Åtgärderna innefattade bland annat verksamhetens organisation, bättre samarbete med förvaltningen, kontaktmannaskap och schemaomläggning.
Carema lämnade snabbt in en åtgärdsplan, bytte ut ledningen på äldreboendet och lovade omedelbar förbättring.
Nu har det gått en och en halv månad utan att företaget kommit tillrätta med bristerna och stadsdelsförvaltningen hotar med vite.
– Vi är inte nöjda med vad de åstadkommit. Vi hade velat se att de satt in större resurser från början för att snabbt få ordning på verksamheten, säger Marianne Snell, chef för äldreomsorgen på Östermalm.

Dålig dokumentation
Bristerna gäller framförallt schemaomläggningen och den sociala dokumentationen.
– De dokumenterar, men inte tillräckligt. Det är också viktigt att all personal vet hur de ska dokumentera, och det vet de inte, säger Marianne Snell.
De boende har inte heller fått den ”egentid” de utlovats av Carema.
– Varje boende har rätt till en viss tid som de själva bestämmer över tillsammans med sin kontaktman. Det kan handla om att ta en promenad eller att hitta på något. Det har det inte fått, eller så har egentiden inte dokumenterats, säger Snell.
Om inte Carema skickat in en rapport till förvaltningen innan den 9 mars, och åtgärdat bristerna senast den 14 mars kommer förvaltningen att dra av 5 procent på månadsersättningen till företaget.  Carema kommer också vara tvungna att betala 10 000 kronor i veckan i vite till dess att bristerna är åtgärdade.
– Från förvaltningens sida hoppas vi att Carema bättrar sig. Vi vill ju att Linnégården ska bli ett bra ställe för de boendes skull, säger Snell.

Vill ur avtalet
Stefan Nilsson (MP), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd hoppas att hotet om vite kommer att leda till att staden säger upp kontraktet med Carema.
– Att ta sig ur ett avtal är lättare med ett vite, och vi vill att man ska ta sig ur det här nu. Helst vill vi att man bryter kontraktet under våren. Vi tycker att det är för riskabelt för de boende att Carema fortsätter driva Linnégården, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00