Centerpartiet vill nu hellre se bostäder än plan där Bromma flygplats ligger i dag. Foto: Mostphotos

Centerpartiet vill ersätta Bromma flygplats med bostäder

Centerpartiet i Stockholm vill lägga ner Bromma flygplats och i stället ge plats till nya bostäder. Det innebär en total vändning för partiet.

  • Publicerad 16:25, 20 mar 2017

Stockholmscenterns förslag om att påskynda utbyggnaden av Arlanda gick igenom på partiets distriktsstämma i lördags. Nu vill de snabbt komma igång med förhandlingar mellan stat och kommun för att bygga ut flygplatsen.

Som ett led i arbetet med att öka kapaciteten på Arlanda har partiet svängt i frågan om framtiden för Bromma flygplats.

– En positiv följdeffekt av att satsa på Arlanda kan bli att Bromma flygplats stänger och att vi i stället kan satsa på stadsutveckling med mer bostäder i Stockholm. Med mindre buller och inflygningszoner öppnas nya möjligheter för stadsutvecklingen, säger Karin Ernlund, Centerpartiets gruppledare i stadshuset.

Hur många bostäder det handlar om och när dessa skulle kunna stå klara kan inte hon svara på i nuläget.

– Det är för tidigt att säkert säga det, det handlar ju om att först sanera den här marken, ta fram detaljplaner och liknande innan det går att veta helt säkert, säger Karin Ernlund.

LÄS MER: Plan byts ut på Bromma – bullrar lika mycket som de gamla

Vill öka konkurrenskraften

Centerpartiets förslag handlar om att de vill se en fjärde start- och landningsbana på Arlanda. På sikt hoppas de även på en femte bana, och enligt dem är en Arlandautbyggnad ett sätt att öka flygplatsens konkurrenskraft också internationellt.

– Nu vill jag att Stockholms stad och regeringen skyndsamt påbörjar en utbyggnad av Arlanda, säger Karin Ernlund.

Tidigare har centern och partiledaren Annie Lööf drivit frågan att bevara Bromma flygplats. En utredning från regeringen bestämde förra året att flygplatsen ska läggas ner helt 2038.

– Vi har hela tiden sagt att vi måste bevara flygkapaciteten, men vi vill flytta den till Arlanda. För oss är inte det viktiga var planen ska landa utan att hela landet ska ha tillgång till en bra flygtrafik till och från Stockholm, och det kan en ökad satsning på Arlanda leda till, säger Karin Ernlund.

Centerpartiet vill lägga ner flygplatsen när avtalet löper ut 2038.

LÄS MER: Miljöborgarrådet kritisk till de nya planen på Bromma

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här blir helvetestimmen efter föris till karnival

"Sköldpaddorna var bäst" Overaller som krånglar, barn som gnäller och köttbullar som inte lagar sig själva. En gång i månaden kan barn och föräldrar slippa det och istället hänga på Trappan i Vällingby.fredag 23/2 14:53

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

Polisen trappar upp mot gängen – socialtjänsten hänger inte med 15-åringen kliver av tunnelbanan. I centrum står det kriminella nätverket och säljer cannabis och kokain. Samma människor som pojken är skyldig 12 000 kronor. Nu står han inför två val: Fixa fram...fredag 23/2 11:50