Tommy Envall på Stockholms Cykel & Sportservice. Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

Cykelhandlaren Tommy: "Förr cyklade alla utan dubbdäck vintern igenom"

Den senaste veckan har det varit högt tryck i cykelverkstaden på Surbrunnsgatan. Enligt Tommy Envall, 67, var cyklister mindre rädda för kylan förr – då cyklade både unga och äldre utan dubbdäck trots mängder av snö.

  • Publicerad 14:32, 10 nov 2016

Nu är folk mer rädda för kylan, man ska ha fler säkerhetslinjer i livet

Tommy Envall, 67 år, har jobbat de senaste 32 åren på Stockholms Cykel & Sportservice i Vasastan. Han har järnkoll på vad du behöver till din cykel i snöovädret. Hör honom berätta själv:

"Jag var en spoling när jag började"

"Jag har jobbat här i 32 år. Jag var en spoling när jag började. Det började med att jag skulle gå in och köpa en framgaffel till sonen och köpte hela butiken. Nu jobbar hela familjen tillsammans. Här i grovverkstaden är det jag och mitt barnbarn Christoffer och musiken. Cykelbutiken på Odengatan sköter min dotter.

Det här är en genuin cykelverkstad som förr i tiden. Eftersom det är så litet måste vi ha alla delar hemma så cyklarna kommer ut snabbt igen. Jag tror folk tänker att en cykelbutik kan allt. Barn kommer in på lördagar och håller upp en boll och frågar om jag kan fixa den. Ibland fixar vi barnvagnar. I källaren bor 250 däck i ett däckhotell. Så de flesta har sina däck redo här när det blir dags för byte."

Tommy Envall och barnbarnet Christoffer Envall i grovverkstaden.

"Folk är mer rädda för kylan nu"

"Det märks att fler vill cykla på vintern, dubbdäck har ökat enormt de senaste åren. Det är bra tycker jag, din hälsa är viktig. Nu kom alla på en gång. Mer än 100 personer har kommit in till oss den senaste veckan och vill ha dubbdäck. Förr cyklade både unga och gamla hela vintern igenom utan dubbdäck. Nu är folk mer rädda för kylan, man ska ha fler säkerhetslinjer i livet. Men vintercyklingen kommer tillbaka.

Det vanligaste felet folk gör är att ha dålig belysning. Lagarna har ju ändrats. Nu ska man synas, men behöver inte se. Många väntar tills de nästan blir påkörda innan de kommer in och fixar ny belysning. Jag tycker det är ganska roligt här. Såklart, att reparera en punka är inte så kul. Det är utmaningarna som är roliga. Jag är 67 år nu och har ingen tanke på att sluta. Jag tänker inte sitta hemma. Konkurrensen är hård men cykelbutiker måste få finnas. Det är så mycket slit och släng nu."

Tommy Envall och stammisen Peo Olsson. Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

Stammisen Peo Olsson, 56, föredetta Vasastadsbo, har kommit till Tommy sedan -84.

”Det är bra med yrkeskunskap. När jag skaffade barn sa Tommy till mig: ”Du ska inte ha herrcykel, du ska ha en damcykel. Det är bättre för barnen, annars slår du över benet på dem. Jag har kört damcykel sen dess. Att han vågade säga till mig uppskattar jag. En gång skjutsade jag fem barn på min cykel. Nu är min son 14 och jag skjutsar forfarande honom längst fram på en hållare."

En härlig väggdeko Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

Namn: Tommy Envall.

Ålder: 67 år.

Familj: Fru, barn och barnbarn.

Bor: Bålsta.

Gör: Driver Stockholms Cykel & Sportservice.

Adress: Grovverkstad, Surbrunnsgatan 56, Vasastan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.