Trångt. Mersedeh Sammah parkerar utanför Råcksta t-bana trots att det är trångt. Foto: Evelina Hertz

Cykelkaos vid Råcksta - trots p-hus i närheten

Vid Råcksta t-bana är det ofta fullt med parkerade cyklar. Men i parkeringshuset bredvid gapar cykelparkeringarna tomma.

  • Publicerad 16:39, 11 okt 2017

Få använder cykelparkeringen inne i Råcksta p-hus, trots att den är gratis och enligt staden säkrare än parkeringen utanför tunnelbanan.

– Jag visste faktiskt inte att det fanns en cykelparkering där. Tidigt på morgonen finns det plats här men på eftermiddagen står ofta cyklar överallt fastlåsta i varandra, säger Mersedeh Sammah, som bor i Beckomberga och alltid parkerar sin cykel utanför tunnelbanan.

Enligt Christian Rockberger, VD för Stockholm parkering, kan cykelparkeringen vid tunnelbana vara en orsak till att få parkerar i garaget. De jobbar nu med att skapa fler cykelparkeringar – som folk vill använda.

– Att skapa fler cykelparkeringar är delvis ett nytt uppdrag. Därför provar vi medvetet olika typer av cykelparkeringar för att se hur efterfrågan ser ut, säger Chrtistian Rockberger.

Poppis cykelboxar

Några stationer bort, i Åkeshov p-hus, finns sex cykelboxar som man kan hyra för en hundring i månaden. Där tittar man nu på om det är möjligt att ställa dit fler boxar.

Enligt Christian Rockberger kan det även bli tal om en sådan lösning i Råcksta.

– Efterfrågan på cykelboxarna är störst trots att de kostar pengar. Folk tycker att de får något för pengarna när de kan ställa in cykeln på ett säkrare, låst ställe och även förvara hjälm och överdragskläder där, säger Christian Rockberger.

Men Mersedeh Sammah tror inte att hon skulle hyra en box om det fanns i Råcksta.

– Nej, jag bor så nära och har alltid bråttom så jag vill se hur många minuter jag har innan tunnelbanan går, haha. Men det vore bra om det fanns cykelpumpar, säger hon.

Trångt. Många ställer sina cyklar utanför t-banan istället för i p-huset. Foto: Evelina Hertz

Tomt. Inne i Råcksta p-hus gapar cykelparkeringen tom. Foto: Evelina Hertz

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

QUIZ: Känner du igen den gamla villan?

Quiz ✔Tio historiska bilder ✔Stockholmsmiljöer från förr ✔Hur många klarar du? Dags för nytt quiz med bilder från Stockholm förr.lördag 24/2 8:30

Obegriplig Hägerstensbluff i ny reklamfilm

Nyheter Varför? Reklamfilmen handlar om Karims enkla resa till jobbet i Hägerstensåsen. Men filmen är inspelad i Spanien – något som förvirrar tittarna.lördag 24/2 8:00