Hyperlokal. Här på Lagaplan i Bagis öppnar Axel Hansson snart en ny kvarterskrog där allt från inredning till smörknivar kommer att ha lokal koppling. Foto: Privat

Då öppnar Bagis hyperlokala restaurang

På Bagis nya restaurang har allt från öl till smörknivar hyperlokal anknytning.

  • Publicerad 16:32, 19 apr 2017

På Lagaplan i Bagis kommer snart den nya hyperlokala restaurangen Centan att slå upp portarna. Planen är att smygöppna i samband med Bagarmossens megaloppis i slutet på maj och bakom restaurangen står krögaren och Bagisbon Axel Hansson.

Men det är inte bara grundaren som har lokal koppling på restaurang Centan. Här har allt från öl till smörknivar rötterna i det absoluta närområdet.

Allt från linje 17

Inredningen är gjord av arkitekten och Bagisbon Shane Schneck som förra året kammade hem både pris som Årets designer och Bruno Mathsson-priset tillsammans med sin fru och kollega Clara von Zweigbergk.

Men den lokala kopplingen stannar inte där. Restaurangen kommer att servera öl från ett mikrobryggeri i Bagis, menyerna kommer att tryckas på ett tryckeri i Hammarbyhöjden och restaurangen har till och med fått ett alldeles eget typsnitt från ett Björkhagenbaserat företag.

– Vi hade som föresats redan från början att vi ville jobba lokalt och vara lokalt förankrade och det har vi lyckats med.  Allt kan inte finnas exakt i Bagis men de här samarbetena finns ändå inom gångavstånd, säger Axel Hansson.

Vill ha fler förortskrogar

Menyn kommer att ha sin botten i skandinaviska smaker med en stor del vegetariska och veganska alternativ.

– I alla fall en tredjedel av menyn kommer att komma från växtriket men det ska vara en naturlig sak snarare än något vi gör en grej av, säger Axel Hansson.

Ambitionen är att bli en klassisk kvarterskrog och för Axel Hansson var valet att öppna i Bagis självklart.

– Av den enkla anledningen att jag bor här men också för att jag brinner för förorten. Stockholm är väldigt eftersatt när det gäller förortskrogar och det är dags att förorten står på egna ben. Jag vet ingen annan stad i världen som är så centraliserad som Stockholm när det kommer till uteställen.

Samarbete med Bagarmossens skola

Även alla de lokala samarbetena är i högsta grad ett medvetet val, ett sätt att bidra till lokalsamhället genom att stödja områdets företagare.

– Men det kanske roligaste samarbetet av alla har vi med Bagarmossens skola. De ska göra 25-30 smörknivar åt oss för att tjäna pengar till sin klasskassa.

Lokalt hantverk. Eleverna på Bagarmossens skola gör smörknivar till den nya restaurangen i området. Här visar träslöjdsläraren Stefan Rasmark upp några av dem för Axel Hansson. Foto: privat

Lokala. Stockholms kanske mest lokalproducerade smörknivar kommer att finnas på restaurang Centan i Bagis. Foto: Stefan Rasmark

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Populär pendelbåt får kraftigt utökad turlista

Nyheter Glädjebesked för Essingen, Ekensberg och Ekerö Pendelbåten mellan Ekerö och Kungsholmen via Ekensberg få utökade tider. Linjen blir permanent och får nästan tre gånger så många avgångar. Den ska även gå på sommaren och på helger.torsdag 19/4 11:27

Renoveringen av Liljeholmsbron skjuts upp

Nyheter Avslöjar: Trafikkontoret tvingas göra helt ny utredning "Liljeholmsbron är så sliten att den måste renoveras så snabbt det är möjligt", så lät det för tre år sedan. Trots det har ingenting hänt. Nu kan vi avslöja att arbetet skjuts upp ytterligare.torsdag 19/4 7:30