Tallbohovskolan - en av de skolor dit det nu är dags att söka till. Foto: Linda Gren

Dags att söka skolplats i Järfälla kommun

Fram till den 9 januari kan alla familjer i Järfälla önska var de helst vill att deras barn ska börja förskoleklass och sjätte klass - men liksom i fjol finns risken att alla inte kommer in på sitt förstahandsval.

Nu är det dags att ansöka om förskoleplats och sjätte klass i Järfälla. Fram till 9 januari kan alla familjer i Järfälla kommun lämna sina första, andra och tredjehandsalternativ via kommunens e-tjänster.

Den som vill söka till en fristående skola eller i en annan kommun ska själv kontakta skolan och göra en särskild ansökan. De som inte gör ett val blir anvisade till närmaste skola där det finns plats.

– Skollagen säger att vi ska utgå från vårdnadshavares önskemål om skola, så de som väljer ett förstahandsalternativ ska få det så länge det finns tillräckligt med plats. Efter det gäller den relativa närhetsprincipen, så att varje elev hamnar på en skola inom rimligt avstånd, säger Minna Avrin, barn- och ungdomsdirektör på Järfälla kommun.

Fortsatt svårt att få plats på populära skolor

Förra året var det många som inte fick plats på sina förstahandsalternativ. Likadant ser det ut i år.

– Det finns risk om att alla inte får sitt förstahandsönskemål tillgodosett. Vi har inte ökat kapaciteten eftersom det finns tillräckligt med skolplatser inom kommunen. I fjol var det många som ville gå på Björkebyskolan och jag tror att det även i år kan bli något fler som önskar Björkeby än platserna räcker till, säger Minna Avrin.

Hur ser planen ut för skolor i framtiden?

– I Barkarbystaden byggs en F-9-skola som kan bli klar till 2020. Och barn- och ungdomsnämnden har fattat ett beslut om att en fristående skola ska byggas av ett externt företag på Söderhöjden. Enligt förslaget ska det bli en F-6-skola, men det är inte helt beslutat än vad det blir för skola.

Familjer som har barn som ska börja förskoleklass får besked i vecka 6, och barn som ska börja sexan i vecka sju. Mer information finns på Järfälla kommuns hemsida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bibblan tipsar: Seriealbum för vuxna

Nyheter Det är inte bara barn som gillar serier, den här veckan tipsar Linnea Bjuhr på Järfälla bibliotek om tre seriealbum för vuxna.fredag 26/5 16:27

Stor lista: Soliga helgtips i Västerort och Järfälla

Nyheter Gå på slottskonsert, fika med katter eller testa på nya träningsformer. Helgen bjuder på en mängd härliga aktiviteter i solen.fredag 26/5 16:08