Olle Reichenberg (M) vill införa tiggeriförbud på särskilda platser i Danderyd. Foto: Pressbild SLL/Mostphotos

Danderyd vill förbjuda tiggeri – på utvalda platser

Danderyds kommun vill markera mot tiggeri. Därför uppmanar de nu regeringen att ge kommunerna möjlighet att förbjuda tiggeri på vissa platser.

  • Publicerad 11:46, 5 dec 2017

Kommunstyrelsen i Danderyd har nu fattat ett beslut att skriva till regeringen angående tiggeri.

– Vi kommer att skicka en skrivelse före jul och föreslå att regeringen ska ge kommunen möjlighet att reglera tiggeriet i de lokala ordningsföreskrifterna, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vet du om andra kommuner har försökt med detta tidigare?

– Jag vet faktiskt inte, det har tagit många initiativ och Vellinge försökte ändra sina föreskrifter men det upphävdes av länsstyrelsen, säger Olle Reichenberg och tillägger:

– Vi skriver till regeringen och ber dem ändra lagen. Sen lär de inte göra det, men vi vill markera. Det är många som upplever detta som en otrygghet. Det är många äldre som kontaktat mig och sagt just detta, att de tycker att det är obehagligt att gå till återvinningscentralen med sina sopor. Det känns inte bra.

Han poängterar att Moderaterna förordar ett nationellt tiggeriförbud, men att det inte är det som det här beslutet gäller.

– Här skulle vi ha möjlighet att peka ut vissa platser. Då skulle vi kunna säga att det inte får förekomma tiggeri i anslutning till återvinningscentraler och kanske peka ut andra ställen, vissa torg, där sånt här inte får förekomma, säger Olle Reichenberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ljusning för trafikplatsen - nya bron öppnade idag

Nyheter Det här händer vid Roslags-Näsby Byggnationerna vid trafikplatsen i Roslags-Näsby kan inte ha undgått någon vid det här laget. Prognosen är att allt är färdigt i höst.tisdag 20/3 16:00

Färdigcyklat i delar av Vallentuna centrum

Nyheter "Snart måste man väl ha hjälm på bussen också" Snart blir det förbjudet att cykla genom Vallentuna centrum. Efter en rad klagomål har kommunen tagit beslutet att stoppa all trafik i centrum.tisdag 20/3 15:02