Så här ser det ut vid vattnet vid Svanholmsparken - anledningen är "grönslick", grönalger, som får näring av fosfor och kväve. Foto: Privat

Danderydsbor reagerar på äckliga vattnet: "Tycker man ska rensa upp"

Grönslick heter den alg som växer längs strandlinjen mellan Djursholm och Stocksund. – Det är ingen hälsofara mer än att man kan tycka att det ser äckligt ut, säger kommunens miljöinspektör.

  • Publicerad 16:56, 22 aug 2017

Häromdagen fick Danderyds Nyheter en bild av en läsare tagen på vattnet vid Svanholmsparken. På bilden ser vattnet allt annat än trevligt ut för den som hade tänkt ta sig ett dopp.

Johan Rydén arbetar som miljö- och hälsoskyddsinspektör på Danderyds kommun och var nere vid Svanholmsparen och inspekterade redan under förra veckan.

– Det är en grönalg som växer som heter "grönslick" och det är en del som har reagerat på det. Det är ingen hälsofara mer än att man kan tycka att det är äckligt, säger han.

Växer av kväve

Grönslick får näring från utsläpp av kväve och fosfor och enligt Johan Rydén så förekommer den längs hela vattenlinjen mellan Djursholm och Stocksund.

– Jag har sett att det är grönslick längs sträckan mellan Svanholmsparken och Germanivaiken, men framförallt är det Svanholmspakren som är drabbat och där tycker jag man ska rensa upp, säger han och tillägger:

– Det är ju en badstrand och kan hindra folk från den typen av friluftsliv, däremot är det svårt att hålla koll på övriga strandlinjer som inte är "badplatser".

Huruvida vattnet vid Svanholmsparken blir sanerat eller inte får vi inte svar på i nuläget. Men enligt Johan Rydén skulle arbetet inte vara alltför omfattande för att skapa en trevligare badmiljö på platsen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Förlust på 27 miljoner mer än väntat - nu ska förvaltningen granskas

Nyheter Parisa Liljestrand (M): "En oerhörd chock" Den redovisade prognosen på minus sex miljoner kronor har nu ökat rejält till 33 miljoner kronor. Nu ska socialförvaltningen i Vallentuna granskas.lördag 20/1 10:45

QUIZ: Kungafamiljen i den kungliga huvudstaden

Nyheter Hur bra koll har du egentligen på vår kungafamiljs förehavanden i Stockholm? Utmana dina rojalistiska kunskaper i vårt quiz!fredag 19/1 17:00