Foto: Robert Berggren

Dansboom i Stockholm – rusning till klasserna

Intresset för dans har vuxit under de senaste åren och på Balettakademien är det oftast kö till barngrupperna. "Vi nyper oss i armen", säger Jan Åström, rektor för skolan.

  • Publicerad 19:00, 2 maj 2017

Intresset för dans är rekordstort. 2016 deltog fyratusen trehundra stockholmare i någon av Balettakademiens cirka två hundra kurser och utbildningar.

– Vi nyper oss i armen över boomen och anstränger oss för att erbjuda en mix som tillfredsställer nyfikenheten och behoven hos såväl nyfrälsta som framtida yrkesdansare, säger Jan Åström, rektor och konstnärlig ledare för Balettakademien.

Varför tror du att så många vill dansa?

– Just nu finns ett klimat där dansen syns mycket, både i streetkulturen och i program på teve. Då ökar kunskapen och dansen blir mindre abstrakt. De som söker är också tydligare med vad de vill dansa och uppnå än för tjugo, trettio år sen.

I lördags uppmärksammades Dansens dag genom att låta intresserade prova på olika danser på skolan, alltifrån hip hop till balett.

Men det går inte att bara dyka upp och tro att ditt barn får plats i en av dansgrupperna. Till många kurser är det kö och vissa får vänta till nästa termin. De populäraste danskurserna är de som hålls för barn, bland annat balett, hip hop och showdans. Till den treåriga utbildningen för att bli yrkesdansare är det ungefär 150 sökande till 28 platser.

Här är baletten enbart för 60-plussare

Jan Åström tror att intresset för dans har ökat i hela Sverige men att det kommer olika trender då och då som gör att fler vill prova på. Bland annat har gymmens nya dansliknande träningsformer gjort att många har fått upp ögonen för aktiviteten.

– Det var en boom i samband med filmerna Saturday Night Fever (1977) och Grease (1978), musikalerna gjorde att killar började dansa i högre utsträckning. När streetdance blev populärt i början av 2000-talet så växte dansen till ett intresse för många.

Köerna till barngrupperna har ökat gradvis, liksom storleken på Balettakademien, som firar 60-årsjubileum i år.

– Det var 154 deltagare som dansade när skolan startade 1957. 2016 var det närmare 4 300, säger Jan Åström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ekomatkedja vill expandera – för dina pengar

Nyheter Den ekologiska matvarukedjan Paradiset ber stockholmarna att lätta på plånboken i en nystartad crowdfundingkampanj. Men det beror inte på att affärerna går knackigt, enligt vd Johannes Cullberg:...fredag 22/9 14:00

Ledig polis grep langare efter löprunda

Nyheter "En ledig kväll blir inte alltid som man tänkt sig" Som polis är man aldrig helt ledig. Det konstaterar polisassistent Theo Mandoki som nyligen fick en rejäl löprunda kring Gullmarsplan.fredag 22/9 12:40