Äckligt. Leena Sabsay, i mitten, som har hus vid Dånviken. Hon och grannarna Inger Adenlöf och Madeleine Bagge tänker göra vad de kan för att sjön ska må bra igen. Foto: Arkivbild: Sara Ringström

Bubblar under ytan. Bild från Dånviken i februari. Foto: Privat

Södra Sidan augusti 2016.

Dånviksborna kritiska mot kommunen: "När får vi rent vatten i viken?"

Boende i Dånviken i Salem fick i augusti se sin sjö förvandlas till en grön, illaluktande sörja. Nu väntar de på att kommunen ska åtgärda problemen i viken. En inventering av enskilda avlopp och en vattenplan kan vara klara till sommaren.

  • Publicerad 12:52, 19 maj 2017

Vi är många här som är beredda att ta strid för att rädda sjön.

Det var i augusti förra året som Södra Sidan skrev om hur Dånviken, en del av Uttran, plötsligt förvandlats till en grön ammoniakstinkande sörja till följd av en aggressiv algblomning. En pågående miljökatastrof, menade grannarna då.

– För mig tog sommaren slut den dagen vi vaknade upp till den där stinkande geggan, minns Leena Sabsay.

De har fortsatt att skriva till Salems kommun om problemen. I februari skickade de in bilder på mystiska bubblor i sjön utan att få svar. De väntar otåligt på vattenplanen.

– Vi blev jättebesvikna. Vi trodde den skulle komma i november, säger Leena Sabsay.

LÄS OCKSÅ: Målet: rent vatten i Uttran till 2021 - det här kommunens plan

Planen klar i juni

Planen är försenad. Enligt Markus Ek, tillförordnad bygg- och miljöchef på kommunen, kommer den att vara klar till juni. En student på Södertörns högskola håller samtidigt på med en inventering av 52 enskilda avlopp i området som en del av sitt examensarbete. Den ska vara klar inom två månader.

​– En första rapport visar att de som hade brister i inventeringen 2007 har åtgärdat dem. Flertalet har kopplat in sig på sluten tank. De få som hade brister kommer kontaktas under sommaren och hösten och få krav på att åtgärda dem, säger Markus Ek, bygg- och miljöchef i Salems kommun.

Grannarna känner sig osäkra på om det går att bada i Dånviken i sommar. Tas prover, undrar de.

LÄS OCKSÅ: Dånvikenborna vill rädda sin sjö

– Vi har bara en officiell badplats där vi tar badvattenprover, det är vid Möllebadet. Vi tar inga badvattenprover i Dånviken, svarar Markus Ek.

Leena Sabsay avslutar:

– Vi vill veta vad Salems kommun ska föreslå för långsiktliga åtgärder för Dånviken så sjön kommer i balans. Vi är många här som är beredda att ta strid för att rädda sjön.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.