Fullsatt. Såhär brukar det se ut i Rågsveds Folkets Hus på julafton. Foto: Nya Rågsveds Folkets Hus

De bjuder hela Rågsved på julbord – helt gratis

De har gjort det i 35 år, och de tänker göra det i år igen – ordna gratis julbord för 600 personer i Rågsveds Folkets Hus.

  • Publicerad 09:51, 5 dec 2017

I år blir 36:e året i rad som Rågsveds Folkets Hus ordnar gratis julbord på julafton. Förra året kom 550 personer och de flesta bor i Rågsved med omnejd.  

Vilka är bjudna?

– Alla är välkomna, vem du än är och det är det som gör det så häftigt. Det brukar bli en salig blandning av barnfamiljer, äldre, nyanlända, tonåringar, människor med missbruk, människor som aldrig firat jul och de som varit med varje år. Alla får vara med, säger Michael Silkesjöö, verksamhetschef på Nya Rågsveds Folkets Hus.

Varför gör ni det?

– Det började med ett gäng Rågsvedsbor som ville protestera mot julen och all kommers det är förknippat med. De träffades och åt linssoppa och gjorde allt utom att fira jul. Sedan har det utvecklats till ett julbord för alla. Jag gissar att de som var radikala och arga tillslut blev lite sugna på skinka.    

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

All mat lagas i huset och hela kalaset, som går under namnet Gemensam Jul i Rågsved, ordnas av cirka 70 volontärer.

– Det brukar bli många fina möten och samtal. Till exempel många äldre som saknar anhöriga, och som annars bara träffar personal och boende på servicehuset, tycker ett det är roligt att prata med andra.   

Tiden är 12.30-16 och för barnen lovas lekar och julklappar, det blir också musik och sång. Eftersom det brukar bli lång kö in i huset serveras glögg och pepparkakor på torget under tiden. De boende på Rågsveds servicehus får komma in vid halv tolv.  

– Vill man undvika kö kan man komma vid klockan 14, då har det lugnat sig lite. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mat i långa rader blir det på Rågsveds Folkets Hus den 24 december. Foto: Nya Rågsveds Folkets Hus

Vill du stötta julkalaset?

Du kan swisha pengar till nummer 1233457843 eller betala in via Bg 5915-6612. Arrangörerna söker också personer som vill sjunga och spela under jullunchen. Julfirandet är sponsrat av olika föreningar, privatpersoner och företag, även kyrkan och staden. Mer info på Facebook/Nya Rågsveds Folkets Hus.  

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Därför får barnen inte heta Super och Scruffy

Nyheter Skatteverket ger Söderortsfamiljer rött ljus Ska barnen få heta Super och Scruffy? Nej, det går verkligen inte för sig, säger myndigheterna. Nu får föräldrarnas innovativa namnförslag nobben.måndag 19/3 16:35