De fick tillbaka sitt livsverk

För drygt två år sedan brann hans livsverk upp. Nu har Sven-Erik Söderström byggt upp det igen. – Det var väldigt jobbigt en tid, men nu ser vi framåt.

  • Publicerad 15:02, 14 jun 2017

Det var i mars 2015 som lågorna slickade himlen och röken steg högt. Essi AB:s lokaler i Ulunda hade börjat brinna, något som ingen i Enköping kunde missa. Så kraftig var nämligen branden. Mitt i alltihop befann sig Sven-Erik Söderström och han minns allt som om det hade hänt igår.

– Klockan var tio över fem. Vi satt i lunchrummet. Helt plötsligt började det smälla och blinka. När vi gick ut så brann det för fullt bredvid en laddstation där vi har batteriladdare. Tydligen var det ett batteri som hade exploderat och det är ju som napalm. Vi försökte släcka, men vi lyckades inte. Vi var två man, jag hade en kund här också.

Sven-Erik offrade bokstavligt talat hud på kroppen för att få elden under kontroll. Inte heller brandkåren kunder göra något annat än att säkra de andra byggnaderna och Sven-Erik fick se sitt livsverk brinna ned till grunden.

– Att de andra lokalerna klarade sig gjorde att vi kunde överleva. Vi klämde ihop oss och har försökt behålla kunderna, skickat vidare till konkurrenter och så vidare, säger han.

– Räddningstjänsten, grannar, anställda, alla hjälpte verkligen till. Det var ett otroligt stöd.

Fick ny hud

Sven-Erik hamnade på sjukhus för sina brännskador och fick ny hud på ett par ställen på kroppen. I dag syns inget av skadorna, varken på honom eller på byggnaden. Efter en kort tid av chock bestämde sig nämligen han och hustrun Eva för att bygga upp igen.

– Vi tittade på allting och beskeden från försäkringsbolaget var väldigt positiva. Sedan vet man ju inte. ”Det finns säkert något finstilt”, tänkte jag. Men jag åkte ner till personalen på fredagen efter olyckan och sa att om det ser det såhär bra ut så bygger jag och Sven-Erik upp det här igen och kör vidare, berättar Eva.

En jobbig tid

Hon var på väg att låna runt en miljon kronor för att få ihop till löner och andra utgifter, men försäkringsbolaget konstaterade att alla papper var i ordning och att det inte behövdes ta något lån. Uppbyggnaden kunde påbörjas och precis nu i dagarna blev allting helt klart.

– Det var väldigt jobbigt en tid, men nu ser vi framåt. Nu är vi tillbaka på ruta ett och om man summerar såhär i efterhand så är det jätteskönt nu. Nya, fina lokaler och vi har det bättre nu än innan. Det är finare, säger Sven-Erik.

Eva håller med om att det går att se något positivt i prövningen.

– Det var ditt livsverk som brann upp och det var såklart fruktansvärt. Samtidigt var det ju bara materiella ting som brann upp. Det kunde ha gått mycket värre. Och vi kunde bygga mer ändamålsenligt nu och det blev lite av en nystart för oss. När vi kände att det gick bra så blev det faktiskt ganska intressant att behöva vara med om en sådan här sak, säger hon.

Ett som är säkert är att de håller koll på sina laddningsstationer från och med nu.

– Man har ju blivit lite nojig. Går och kollar att allting är avstängt en extra gång. Jag kommer ihåg nyligen att jag frågade dig om kaffekokaren och då hade du stängt av den, ler Eva.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny restaurang kan vara på väg in

Nyheter Restaurangbesökarna på gamla All in:s uteservering lyser med sin frånvaro. Inte så konstigt med tanke på att verksamheten har konkursat. Nu kan ny restaurang vara på väg in.onsdag 25/4 9:33

Flera båtmotorstölder upptäckta på Märsön

Nyheter Flera båtmotorstölder har upptäcks på Märsön de senaste dagarna.tisdag 24/4 11:47